
Råseglarhuset på Skeppsholmen i Stockholm är lite av båtnördarnas Mecka. Hit vallfärdar människor från hela Stockholm för att hitta just de gamla detaljer de behöver till sina fernissade klenoder. Men det är en idyll som stundtals varit hotat av marknadens krafter.
Skeppsholmen mitt i centrala Stockholm var under hunratals år ett marint centrum. Redan i början av 1600-talet förlades örlogsflottan med varv och verkstäder till ön. Flottan flyttade förvisso ganska snart vidare till Karlskrona, men den marina verksamheten har fortsatt under åren. Reptillverkning var en viktig del av all aktivitet på ön. När tågvirket tillverkats behövde man ett torkhus för att sedan i omgångar torka repen. Ett torkhus uppfördes och det är på samma plats, men i en nyare byggnad, på östra sidan av ön som man idag finner Råseglarhuset.
Att komma in i byggnaden är en visuell upplevelse. Husets gamla bjälklag ramar vackert in de tjocka stenväggarna och det doftar angenämt av tjära. All verksamhet i huset har fortfarande, efter all år, marin anknytning. Ett par trappor upp ligger butiken Tackel & tåg, en oas för den som letar gamla prylar. Väggar, hyllor, golv och tak är täckta av saker: propellrar, halkipar, ankare, frälsarkransar, vantstag och allsköns annat vars syfte och funktion är obekant för undertecknad. Nytt och antikt i en salig blandning. Fredrik Tevell, delägare i butiken står och sorterar i dagens skörd, en hög med båtprylar som någon lämnat in.
– Mycket av det vi får in säljs på kommission, men vi köper även in partier själva. Det är lite som en skattjakt när man får in saker, säger han.
Många av dagens skatter ligger inte på havets botten, utan på dammiga hyllor hemma hos människor vars båtdrömmar kanske fick en ofrivilligt lång paus. Ofta kommer det in gamla båtdelar i perfekt skick som inte gått att få tag på från fabrik på decennier.
– Det finns hur mycket som helst, massor med oanvända delar.
Fredrik Tevell tog beslutet för två år sedan att tillsammans med den andra delägaren PeterPaul von Backhoff ta över Tackel & tåg. Med sin bakgrund som säljare inom IT-branschen har han uppdaterat hemsidan, rensat ut bland alla prylar och katalogiserat dem.
– Vi har byggt upp en bra webb med över 5000 artiklar. Bland annat har vi över 260 propellrar i databasen.
Mitt emot Tackel & tåg ligger butiken Råseglarhuset, som tidigare hette Segelshoppen. Här domineras bilden av mässing, mässing och mässing, nästan så att solglasögonen måste på. Pierre Holm har drivit butiken i 35 år. Förr sålde han mycket segel, men idag handlar det mest om inredning i marin still till restauranger och hem. Han pekar på en burk med blymönja.
– Det här är det mest miljövänliga om man tittar över tid, säger han.
Pierre Holm tar fram en bit av ett ruttet skarndäck från 1876 och visar hur det under de delar som är målade med blymönja finns vit och hård ek.
Att driva butik i ett gammalt stenhus med fantastisk utsikt över strandvägen är dock inte okomplicerat. Pierre Holm berättar om hur all verksamhet i huset hotades för några år sedan genom hyreshöjningar av Statens fastighetsverk som äger huset.
– För sex år sedan fick vi en hundraprocentig höjning. Efter det sade man att nu kommer ingen ny höjning inom överskådlig tid. Men efter att man fått nytt folk i ledningen, ville man sedan höja på nytt med 250 procent. Mentalt hade jag redan flyttat då.
Det fanns fog för oro. En del av de kulturverksamheter som sedan 60-talet präglat ön har av hyreshöjningar tvingats flytta. I grannbyggnaden huserar till exempel numera en pr-byrå. Men butikerna i Råseglarhuset har kämpat sig kvar. Det sägs att när Statens fastighetsverk under processen fick en ny chef som kom på besök så ändrades tongångarna. Han slog fast att husets verksamheter måste vara kvar och att de inte klarar att betala marknadshyra. Den befarade trefaldiga höjningen stannade vid 10 procent.
På bottenplan ligger butiken Pille repmakare, en institution i många sjömanskretsar. Pille själv gick bort för ett par år sedan och butiken drivs idag av syskonbarnet Gunnar Westin, som håller öppet ett par dagar i veckan.
– Vi ser till att allt hålls vid liv, men söker en ny ägare för att få en mer stadigvarande verksamhet, säger han.
Den som möjligen har en särskild kärlek till tågvirke får sitt lystmäte i butiken. Rummet är packat med rep i alla möjliga varianter, i samma röriga stil som gäller hela Råseglarhuset i övrigt.
– Det är viktigt att bevara allt med den karaktär som finns. Det är en stökig atmosfär, det ska kännas som att man kommer in i ett gammalt segelfartyg, säger Gunnar Westin.
Råseglarhuset är en gammal fyrbåk som fortsätter brinna trots att världen omkring den förändras. För Gunnar Westin skulle det innebär en stor förlust för ön om elden slocknade.
– Ön skulle bli ointressantare och död för turister. Hur intressant är det att titta in i fönster med konsulter?