I alla tider har boende på Karsholm i Värmdös skärgård fått ta sig till och från ön på egen hand.
I helgen invigdes den efterlängtade ångbåtsbryggan och sedan i måndags angör Waxholmbolagets båtar där enligt tidtabell.
I torsdags utnämndes också bryggan till Årets brygga av Skärgårdens trafikantförening.
Waxholmsbåten Vaxö hälsades välkommen med flaggor, applåder och fanfarer när hon i söndags lade till vid Karsholms brygga för första gången.
– Jag vet att den här bryggan kommer att gynna er som bor här men också att den kommer öka tillgängligheten till vår fantastiska skärgård, sa Monica Petterson (M), kommunalråd i Värmdö kommun i sitt tal.
Tillsammans med skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) klippte hon bandet till bryggan och förklarade den som invigd. Totalt var ett femtiotal personer närvarande under invigningsceremonin.
– För några år sedan fick vi bredband ut hit och kunde då kopplas samman med cybervärlden. Nu är vi även ihopkopplade med den fysiska världen, sa Rikard Tidala, medlem i Karsholms bryggförening under ceremonin.
Projektet med bryggan på Karsholm kan beskrivas som en riktig solskenshistoria. På mindre än två år har den gått från idé till färdig ångbåtsbrygga.
– Vi var beredda på motstånd men allt har fungerat hur bra som helst, säger Karolina Renhed, en av initiativtagarna till att bryggan finns idag och ordförande i Karsholms bryggförening.
Även Gustav Hemming sällar sig till de positiva hejaropen.
– Det här är ett exempel på när samarbete i skärgården fungerar som bäst.
Det var i samband med en glöggfika under julen för nästan två år sedan som Karolina Renhed tillsammans med grannen Hans Christian Hedberg kläckte idén om en brygga på Karsholm. Under resans gång har även Göran Lagerström anslutit till projektarbetet.
– Behovet av en brygga som trafikeras året runt har alltid funnits. Nu börjar många fastighetsägare bli äldre och har det svårare att ta sig någonstans med egen båt. Sedan är det självklart också bra utifrån ett miljöperspektiv, vilket har varit ett av våra stora mål i projektet, säger Karolina Renhed.
Ett gediget reasearcharbete satte igång. Bland annat frågade man andra bryggföreningar om deras erfarenheter och letade efter information om hur bryggan skulle kunna finansieras.
– När vi kände att vi hade tillräckligt på fötterna gick vi ut och frågade de andra fastighetsägarna på ön om vad de tyckte om idén, förklarar Karolina Renhed.
Och responsen var överväldigande positiv.
– Nu får vi posten hit, bara en sådan sak! Tidigare var vi tvungna att ta oss över till Norra stavsudda för att hämta tidningen, säger Sonja Holmberg, som är uppvuxen på ön.
Namnet Karsholm, eller Kasholmen som den också kallas, sägs komma av att man förr tände vårdkasar här under orostider för att varna när fiender var på väg.
– Det är nog inte helt korrekt. Men det råder det delade meningar om. Ett kars är ett fiskeredskap som användes förr, förklarar Per Westin, deltidsboende på Korsö och kunnig i Stavsuddaskärgårdens historia.
Den första familjen flyttade in på Karsholmen någon gång kring 1870. Innan dess hade ön mest använts som betesholme.
– Man fick inte längre plats på Södra Stavsudda, så två familjer fick flytta. En till Kasholm och en till Söderholm. Men det var först en bit in i 1900-talet som ön började bli befolkad, säger Per Westin.
Att bygga en brygga till ön var på tal redan för trettio år sedan. Men planerna lades ned ganska snabbt. Bland annat var det ingen som ville släppa till mark att anlägga bryggan på då. Idag bor det 21 fastighetsägare på ön. Omkring 250 personer räknas vara på ön regelbundet. Bygget av bryggan har också fått de boende på ön att komma närmare varandra, säger Karolina Renhed.
– Alla har varit så engagerade i bryggprojektet. Det har varit så kul. Nu kommer vi fortsätta samarbetet och umgås mer med varandra tror jag.
När pengar för projektet beviljades och Waxholmsbolaget gav klartecken blev målet att få bryggan klar lagom till att vintertidtabellen började gälla.
– Och det har vi uppnått. Det känns fantastiskt bra, säger Karolina Renhed.
Bryggprojketet på Karsholm har följts med stort intresse av boende på de kringliggande öarna. I torsdags utsågs den också till årets brygga av Skärgårdens trafikantförening med motiveringen:
Ett särskilt tack till Rickard Tidala för bilderna