
Byalaget Köpmanholm vill plantera in den asiatiska fiskarten gräskarp i sjön Maren. Förhoppningen är att fiskarten ska motverka igenväxning av sjön.
Gräskarp är en fiskart som ursprungligen kommer från östra delen av Kina och sydöstra Sibirien. I gynnsamma förhållanden kan den kan bli upp till en meter lång och väga 45 kilo. Fisken är växtätande och sätts ibland ut i dammar i Sverige för att motverka igenväxning, något som kräver tillstånd från länsstyrelsen. I mindre dammar väger karpar som mest omkring 4-5 kilo. Byalaget Köpmanholm har nu ansökt om tillstånd för att sätta ut 50 gräskarpar för att försöka hindra att maren växer igen.
– Maren förvaltas till viss del av byalaget. Den är igenväxt och det kom upp förra året att vi tidigare provat med att sätta ut gräskarp. Vi tog kontakt med en av firmorna som odlar karpar som tyckte det kunde vara en bra åtgärd, säger Richard Lundgren, i Köpmanholms byalag.
Enligt Richard Lundgren är syftet med åtgärden främst estetisk, att sjön ska se friskare ut under sommaren.
Enligt Piotr Poznanski, som odlar gräskarp i Norrtälje, beviljas inte tillstånd om det finns risk att fiskarna kan tag sig ut i andra vattendrag. Gräskarp räknas som en främmande art i Sverige.
– För att bearbeta igenväxta vattendrag är gräskarpar fantastiska. Gräskarparna betar successivt i sitt eget tempo, det är inga flodhästar.
Enligt Piotr Poznanski är det viktigt att inte sätta ut för många fiskar.
– Det är inte välkommet att de rensar totalt allt. Grönska behövs. Skövlar man skogar har man inget skydd. Det är samma sak i det här ekosystemet, bara att allt detta sker under vatten. Svenska lagom kommer in som bäst, men hellre för få än för många
Piotr Poznanski säger att gräskarpar inte påverkar andra fiskarter där de sätts ut. Under vintern går de i dvala och gräver ner sig i dyn. Gräskarpar förökar sig inte naturligt i svenskt klimat.