Åvaån är ett av Stockholms mest skyddsvärda vattendrag. Den 29 juli kom en anmälan in till Länsstyrelsen om att den är nästintill torrlagd. Detta upptäcktes när Sportfiskarna besökte platsen för att utföra en rutinmässig kontroll.
– Tre generationer av havsöring har gått förlorad, säger John Kärki från Sportfiskarna.
I Åvaån finns vanligtvis stora, fina stammar av havsöring och nejonöga, och den klassas som ett av Stockholms mest skyddsvärda vattendrag. När Sportfiskarna nyligen skulle utföra sitt årliga elfiske i Åvaån, för att ta prover på vattnet, möttes de av en syn de inte hade räknat med.
– Stora delar av ån var helt torrlagda. På vissa partier fanns enstaka små pölar med stillastående och illaluktande vatten, men ingen fisk att tala om, säger John Kärki från Sportfiskarna och fortsätter:
– För att jämföra så fick vi förra åretupp runt 100 öringar vid Åvagård under elfisket, en sträcka på runt 40 meter. I år fick vi inte upp några öringar alls, säger John Kärki.
Ärendet är nu anmält till länsstyrelsen, som känner till situationen och finner den allvarlig.
– Det är en smärre katastrof. Åvaån är ett av våra viktigaste vattendrag, och den skadan som nu skett kommer ta uppåt tio år att reparera, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent.
Tyrestastiftelsen är förvaltare av Tyresta Nationalpark och Naturreservat, där Åvaån ingår, och det är de som sköter tillsynen i området. Per Wallsten är nationalparkschef, och han är medveten om problemen.
– Situationen har uppstått på grund av olyckliga omständigheter och bristande rutiner. Det finns flera olika dammar och flöden både upp- och nerifrån som måste regleras noggrant. Det är ett komplext system, och vi har inte lyckats ha kontroll den här gången, säger Per Wallsten och fortsätter:
– Nu har vi fått igång flödet igen, och det rinner som det ska i Åvaån. Vi har även sett till några öringar i delar av vattendraget. Vi kommer framöver försöka få in optimala rutiner, så att vi kan ha noggrann koll och tillsyn. Det är tråkigt att det blivit såhär, men vi hoppas att öringstammen kommer kunna hämta sig, säger Per Wallsten.
Länsstyrelsen har nu påbörjat en utredning om misstänkt miljöbrott.
– Även om man nu fått igång regleringen av flödet så kan man inte reparera skadan som skett med fisken. Detta är väldigt allvarligt, säger Henrik C Andersson.