
De tre bolag som skulle ha vunnit sjötrafikupphandlingen har överklagat beslutet om att avbryta den. Men Waxholmsbolagets vd Anders Lindström säger att de nuvarande avtalen kommer att förlängas. Enligt honom är den avbrutna upphandlingen en stängd väg.
Sedan sjötrafikupphandlingen avbröts har fyra överklaganden kommit in till Förvaltningsrätten. Alla som skulle ha tilldelats avtal – Blidösundsbolaget Management (som består av Blidösundsbolaget, Utö Rederi och Stockholm Info) för det mellersta trafikområdet, Utö rederi för det södra och Blidösundsbolaget för det norra – kräver att beslutet ogiltigförklaras. Även Serco/Strömma som lade ett anbud på det mellersta trafikområdet har överklagat beslutet.
– Upphandlingen avbröts utan någon saklig grund. Ingenting kring trafiken och trafikbehoven har förändrats i sak från det att upphandlingen startades till att den plötsligt avslutades, säger Göran Ahlqvist, vd för Blidösundsbolaget.
I Waxholmsbolagets beslut om att avbryta upphandlingen anges att ”det inte uppnåtts politisk enighet” som skäl. Göran Ahlqvist hänvisar till andra rättsfall och menar att det inte är saklig grund. Men vad konsekvenserna blir av deras överklagande, eller vad han anser om kritiken mot upphandlingen, är en annan fråga enligt honom.
– Juridiskt får man inte göra så här, det är jätteenkelt. Vi har lagt ner ett års hårt arbete och sjusiffriga belopp på upphandlingen. Vi är de rättmätiga vinnarna.
Blidösundsbolaget kräver dock, liksom de andra som har överklagat, inget skadestånd:
– Vi vill bara att avbrytandet ska ogiltigförklaras och att vi ska tilldelas de områden vi skulle ha fått, säger Göran Ahlqvist.
Senast på fredag ska Waxholmsbolaget yttra sig till Förvaltningsrätten. Men hur lång tid det tar innan ärendet är avgjort kan ingen svara på för tillfället. Men enligt Anders Lindström, vd på Waxholmsbolaget, kommer trafiken under kommande år köras på i huvudsak samma sätt som under 2013.
– Jag har träffat alla redare och sagt att vi vill förlänga de avtal vi har i två år om vi kan komma överens, alternativt ingå nya tvååriga avtal på motsvarande villkor som dagens, säger han.
Att överprövningarna skulle ställa till problem för den lösningen tror han inte.
– Upphandlingarna är avbrutna, och från vårt perspektiv är de historia. Domstolen kan säga att de inte har skötts bra och att det kanske finns underlag för skadestånd, men de här upphandlingarna kommer inte att återupptas. Det är en stängd väg. Nu kommer vi att påbörja arbetet med nya upphandlingar.
FAKTA
• Så här ser jämförelsetalen ut för de tre rederier som har gett anbud för det största trafikområdet, det i den mellersta skärgården:
Blidösundsbolaget Management: 2 389 911 804 kronor
Serco/Strömma: 2 567 205 155 kronor
Stockholms Sjötrafik: 2 838 231 867 kronor
• För det norra trafikområdet fanns bara ett anbud, från
Blidösundsbolaget.
• För det södra trafikområdet fanns bara ett anbud, från Utö Rederi.