Slamtömningskostnaderna för boende i Vaxholm kommer att sänkas när en ny entreprenör tar över de landbaserade tömningarna. Men för fastighetsägare med havsbaserad tömning på Tynningö blir notan högre än tidigare.
Roslagsvatten står i begrepp att byta underentreprenör för slamtömningen i Österåkers skärgård samt både för öar och land i Vaxholm. Förutom Ragnsells blir det nu Svensk tanktransport, LBS entreprenad och Swoosh som tar hand om tömningen av de olika delområdena. På Tynningö kommer tömningen i huvudsak att skötas från bilar i stället för från båtar. I stället för 10-veckors intervaller av tömningsperioderna blir det nu 2-veckorsintervaller vilket ska göra det enklare för kunderna att planera tömningen.
Enligt ett förslag till kommunfullmäktige i Vaxholm kommer taxan för slamtömning från sjön att sänkas. För boende på Tynningö som tömmer från sjön blir det trots det en högre avgift än tidigare, då Tynningö hade separat taxa.
– Tynningöbor kan få lägre taxa på grund av att man kommer att få möjlighet att få slammet hämtat från fastlandet i stället för från sjön, säger Kristina Lindkvist, chef för affärsområde avfall.
För närvarande sker en inventering av Tynningö för att ta reda på vilka fastigheter som kräver hämtning från sjön. På frågan om den informationen inte redan finns hos kommunen, som exempelvis i bygglovshandlingar, säger Kristina Lindkvist:
– Vi har ett underlag att gå på med de anläggningar som ingår i entreprenörens tömning, det är det man tittar på. Vi förutsätter att vi har rätt register, men utgår från att det finns en möjlighet att korrigera eventuella felaktigheter. Dessutom är det bra att den nya entreprenören får kännedom om förhållandena på plats.
Roslagsvatten har tömningsmonopol, och en inventering skulle kunna ge vid hand eventuella missförhållanden där latrinbrunnar töms på annat sätt, det vill säga olagligt. Men:
– Jag vill inte påstå att vi misstänker något sådant. Vi passar på att uppdatera våra register så att de blir korrekta, säger Kristina Lindkvist.
Det föreslås även förändringar i hur slangdragningen ska debiteras. Generellt blir kostnaden högre om entreprenören måste dra mycket slang. För fastighetsägarnas del kan det alltså vara dags att se om sitt hus och göra åtgärder som gör fakturan mindre.
– Har man möjlighet att genomföra åtgärden att lägga ner en slang i marken så man kommer så nära entreprenörens uppsamlingsplats som möjligt, så är det bästa lösningen, säger Kristina Lindkvist.
Var uppsamlingsplatserna ska finnas kommer Roslagsvatten att ge besked om.
– Det går även bra att lägga ut lös slang när det är dags för tömning. Har man en lång slangdragning så är tanken att det ska löna sig på sikt att skaffa egen slang.