
Det blev ett tufft möte för allianspartierna under senaste landstingsfullmäktige när oppositionen tillsammans med Sverigedemokraterna stoppade en rad höjningar av taxorna, bland annat på trafiken i Waxholmsbolaget.
Inför fullmäktigemötet hade alliansen inom landstinget planerat för en rad prishöjningar inom kollektivtrafiken, Bland annat för månadskorten i land- och sjötrafik och ö-korten. Förslaget stoppades när Sverigedemokraterna utnyttjade sin vågmästarroll och röstade mot förslaget tillsammans med oppositionen.
– Vi tror det viktiga är att få fler människor att välja kollektivtrafik och att kunna komma ut i skärgården. För deltidsboende på öar med månadskort så handlar det om att kunna transportera sig utan alltför stora kostnader, säger Nanna Wikholm (S), oppositionslandstingsråd.
För alliansen innebar mötet plötsligt ett hål i budgeten på 700 miljoner kronor. Nanna Wikholm menar att den kostnaden kan räknas in bland annat genom att skära i konsultkostnader och genomföra åtgärder för att få upp resandet inom kollektivtrafiken. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) anser att det är en slarvig beräkning.
– I budgeten för 2015 lade jag ett förslag om 400 miljoner i besparingar på konsulter och administration under mandatperioden. Socialdemokraterna pratar svävande om konsulttimmar. Det är massor med konsulter som utvecklar it, sköter rulltrappor, vårdguiden och ser till att vårdcoacher finns. Att bara säga konsulter är slarvigt, säger Torbjörn Rosdahl.
Man pratar ju om en levande skärgård, hade ni inte kunnat avstå från höjningar i båttrafiken?
– Vi diskuterade inte så innan, vi tyckte att all kollektivtrafik skulle kunna bära den här höjningen. All trafiken utvecklas, vi har inte samma trafik idag som för femton år sedan. Nu står vi inför skärgårdsupphandlingen med 3 000 ytterligare gångtimmar.
Torbjörn Rosdahl säger att man nu ska gå igenom vilka besparingar som ska göras, men att ambitionen är att stockholmare och skärgårdsbor ska drabbas så lite som möjligt. Klart är att trafiknämnden kommer att få ett sparbeting på 300 miljoner kronor.
Nanna Wikholm tycker dock att landstinget har ett eget ansvar för den pressade ekonomiska situationen.
– De misslyckanden, skenande kostnader och felprioriteringar som gjorts inom SL och debaclet med sjötrafikupphandlingen, den notan ska inte skickas till resenärerna.