
14 år är kötiden just nu för att få båtplats i Hammarby sjöstad. På andra ställen i stan är kötiden kortare, men trycket på båtplatser i Stockholm blir allt hårdare. Lösningen för de två båtklubbar i staden som just nu saknar hyreskontrakt är ännu långt borta.
För ett år sedan tog politikerna i Stockholms stad en ny fritidsbåtpolicy som skulle lösa det allt större trycket på den åtråvärda sjönära marken i staden. Enligt policyn ska staden jobba för ett rikt och aktivt båtliv. Men trots det är två båtklubbar, segelsällskapet Vega liksom Lilla Essingens båtklubb, uppsagda från sina hyreskontrakt med staden på grund av markanvisningar för bostäder och några alternativa placeringar har ännu inte presenterats.
Totalt upplåter Stockholms stad mark och bryggor för 85 båtklubbar. Som en konsekvens av fritidsbåtpolicyn kommer i princip alla hyreskontrakt inom kort bli uppsagda med syfte att omförhandla hyresavtalen. Syftet är att få till nya, långsiktiga avtal, minst 15 år långa. Tanken är också, enligt enhetschef Thomas Wiklund på Stockholms stads idrottsförvaltning:
– Att titta på hur man mer effektivt kan utnyttja de markytor och hamnar som finns, säger han.
Det skulle kunna bli lösningen för Vega och Lilla Essingen:
– Vi tittar på de andra klubbarna i området och ser om vi kan hitta några alternativa placeringar, men marken i Stockholm börjar ta slut, framför allt i sjönära lägen, fortsätter han.
Framför allt är det uppläggningsplatserna som är problemet. Staden funderar därför även kring andra lösningar, som vinterhamnar eller ställage för båtar:
– Men det är inte båtklubbsmässigt, det handlar ju om att kunna rusta sin båt, säger Thomas Wiklund.
Finns det fog för klubbarnas oro att de till slut riskerar att hamna i skogen?
– Nej, fritidsbåtarna är ett viktigt inslag i Stockholm. I dagsläget har vi två markanvisningar, så det tror jag inte. Inriktningen är att träffa längre avtal för att få en långsiktighet. Jag tycker staden har talat om att det här är en viktig fråga man vill värna, säger Thomas Wiklund.
Förutom de 85 klubbarna har staden även ett fåtal egna fritidsbåthamnar som hyrs ut som enbart båtplatser, utan båtuppläggning. Även på dem är trycket hårt. Totalt handlar om 600-800 platser som hyrs ut säsongsvis. I Hammarby sjöstad, som även innefattar Henriksdalsområdet, råder för närvarande 14 års väntetid för en plats. På Brommalandet är väntetiden 8 år och i Bergsundsstrand och Karlbergskanalen är kötiden cirka 4 år.
Hos båtklubbarna varierar kötiderna eftersom man anpassar platserna efter vilka typer av båtar som söker. Hos Segelsällskapet Vega kan det dessutom löna sig att vara villig att arbeta ideellt enligt ordförande Hans Nyman:
– Innan vi tar in en ny medlem har vi ett personligt samtal. Vi är en ideell förening som kommer att dö ut om vi blir enbart en båtparkering. Så den som visar intresse för klubben får förtur och prioriteras i kön. Just nu har vi ett par platser lediga att erbjuda den som är intresserad av att föra klubben vidare, säger han.