
Länsstyrelsen avslår Green City Ferries ansökan om dispens från fartbegränsningarna för den planerade pendelbåtslinjen mellan Värmdö och Stockholm.
Hans Thornell, ordförande i Green City Ferries, gör dock en annan tolkning av länsstyrelsens egna föreskrifter:
– Om man läser igenom länsstyrelsens förordningar så är det inga fartbegränsningar för den typ av trafik som vi vill bedriva, annat än på ställen där det medför navigatoriska risker.
– Fartbegränsningarna på 12 knop gäller bara icke tidtabellbunden trafik.
Hans Thornell stödjer sitt resonemang på vad som står på sidan 73 i länsstyrelsens föreskrifter om sjötrafiken i Stockholms län.
Thornell säger vidare att länsstyrelsens beslut inte påverkar färjeföretagets planer på att lämna in ett anbud till Trafikförvaltningen i Region Stockholm, som planerar att starta en pendelbåtlinje mellan Stockholm (Strömkajen) och Värmdö (Ålstäket).
– Vi fortsätter som tidigare, säger han.
Den aktuella sträckan mellan Ålstäket och Strömkajen består av två delar: Ålstäket–Blockhusudden som är tolv nautiska mil (nm) och in till Strömkajen, som är tre nm.
Den första delen avverkas på 24 minuter om Green City Ferries fartyg får köra i 30 knops fart. Den andra avverkas på 18 minuter i tio knop.
Den totala restiden blir 42 minuter, jämfört med 68 minuter om företaget skulle följa en fartbegränsning på tolv knop.
Med dispens och med två fartyg blir det avgång var 45:e minut och med tre fartyg blir det halvtimmesavgångar, har Green City Ferries räknat ut.
Men Sjöfartsverket ville inte att företaget skulle få dispens från fartbegränsningen. Verket ville se en grundligare utredning av bland annat om högre hastighet kan skapa större svall. Länsstyrelsen valde att gå på den linjen.
Green City Ferries har sedan tidigare en ombyggd elbåt, Movitz, i drift mellan Riddarholmen och Solna strand.
På sträckan Värmdö-Stockholm vill färjebolaget sätta in ett bränslecellsdrivet fartyg som kan ta 147 passagerare och 30 cyklar och köra i 30 knop.
Fartyget är en katamaran med måtten 25 x 9,3 meter och ska byggas i kolfiber. En midskepps placerad bärplansvinge lyfter fartyget halvvägs ur vattnet i höga farter
– Därmed tränger fartyget inte undan så stora vattenmängder. Det innebär mindre energiåtgång och mindre svallvågor, säger, Hans Thornell.
Enligt tidigare planer ska Trafikförvaltningens upphandling inledas den här månaden.