Försvarets skjutfält på Utö lägger i dagsläget lite av en död hand över byggnadsutveckling på ön. Nu hoppas öbor att man med hjälp av ett servitut ska kunna komma runt reglerna.
Försvarets verksamhet på skjutfältet på Utö ställer till bekymmer för fastighetsägare på ön som vill uppföra nya byggnader. Skjutfältet är ett riksintresse för totalförsvaret och för områden i anslutning till skjutfält gäller därför att försvarsmakten måste godkänna alla bygglov. Det gäller även så kallade attefallshus, som vanligen inte behöver bygglov.
– Det Försvarsmakten är rädd för är att man klagar för mycket så att deras miljötillstånd påverkas. Det har tydligen hänt historiskt att man tillåtit bebyggelse och folk börjat klaga och att de fått inskränkningar i hur de kan använda skjutfältet, säger öbon Peter Nord som engagerat sig i frågan.
I en redovisning av riksintressen från mars i år så skriver Försvarsmakten om Utö: ” Vid en framtida omprövning av skjutfältets miljötillstånd är det av mycket stor betydelse att ny störningskänslig bebyggelse inte tillåts i sådan närhet av fältet att det uppstår risk för begränsningar av verksamheten”.
Byggnation inom området där störningsljud kan överstiga 90-95 decibel kommer alltså sannolikt inte att medges, vilket innebär att en stor del av Utö fortsatt inte får bebyggas. Inte ens på fastigheter där det redan finns byggnader. Nu hoppas många öbor att ett ”bullerservitut” kan vara en väg framåt. Servitutet är ett avtal där fastighetsägaren förhandlar bort möjligheten att klaga på bullret.
– Servitut är inget konstigt, de följer alltid med fastigheten och det är inget som man kan klaga bort. Det borde vara samma sak med buller, säger Peter Nord.
Lina Weinmann, chef på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet, säger att bullerservitut inte är aktuellt och hänvisar till en statlig utredning från 2013, som säger att bullerservitut inte bör medges i områden med ljudnivåer som kan utgöra en olägenhet för människors hälsa. Peter Nord anser det inte som något problem att bo inom området.
– Det är inte hälsofarligt att bygga innanför området. Det är inte många skott per år som når upp till gränsvärdet. Vi är inte intresserade av att begränsa deras verksamhet, vi är bara intresserade av att få bygga, säger Peter Nord.
Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdal (FP) lade förra året en motion om en översyn av lagstiftningen för att möjliggöra bullservitut. Enligt riksdagens hemsida har den ännu inte behandlats. Camilla Bramer, planarkitekt vid Försvarets högkvarter, utesluter inte helt möjligheten av att kunna använda bullerservitut.
– Om man går vidare med servitutfrågan måste den kopplas till processen kring miljötillstånd annars står Försvarsmakten kvar med risken.