Trots att platsen är världsunik och varje år får besök av Nobelpristagare, är Ytterby gruvor på Resarö något av en doldis i länet. Nu vill Fortverket göra sig av med gruvorna, men att Vaxholms kommun skulle ta över världskändisen är långt ifrån någon självklarhet.
Yttrium, ytterbium och terbium. Det är några av namnen på de sju sällsynta jordartsmetaller som för mer än 200 år sedan upptäcktes i Ytterby gruva på Resarö, för första gången i världshistorien. Gruvan har världsrekord i antal funna grundämnen från samma plats och är vida känd i kemistkretsar. Varje år i mitten av december gör exempelvis respektive års nobelpristagare i kemi ett besök vid gruvorna.
Men Ytterby är samtidigt en doldis för den stora massan. Väg till det av länsstyrelsen utsedda naturminnet är inte anpassad för ett större besöksantal och skyltningen är knapphändig. Något som det kan bli ändring på nu. Markägaren Fortifikationsverket tänker nämligen avyttra marken inom några år. Anledningen är att gruvorna fram till år 2000 användes av militären för förvaring av först flygbränsle och sedan diesel. För närvarande pågår en sanering, som förväntas pågå ytterligare något år.
- Militären har ingen användning för den längre, men platsen har ett natur- och kulturhistoriskt värde, säger Karl-Martin Svärd på Fortverket som har tagit fram skisser för hur platsen skulle kunna utvecklas:
- Tanken är att kunna göra den till en turistattraktion i mer eller mindre omfattning. Nobelpristagarna åker ju exempelvis dit varje år, och det vore trevligt om det fanns något mer än bara en stenhög att titta på, fortsätter han. Det har även gjorts en historisk presentation av platsen och dess få byggnader. - Det finns lite olika idéer, huvudnumret är att göra något med själva gruvan. Vi skulle gärna påverka kommunen att man tar hänsyn till gruvorna i planeringen, så att det inte blir grönområde. En ändring av detaljplanen krävs så att man kan utveckla området för besökare, annars har jag svårt att se hur det kan bli bra. Det är ett unikt tillfälle för kommunen att få till ett intressant besöksmål.
Stadsarkitekt Susanne Eden håller med om att gruvorna inte är så välkända och välskyltade i dag, men: - Det är en fantastisk sevärdhet och en plats med mycket historia. Bekymret är att de ligger mitt i ett bostadsområde med begränsad framkomlighet. Det är inte optimalt att ta in en stor besöksström av människor dit.
Några planer finns inte på att göra om detaljplanen som anger naturmark för markområdet och en Q-bestämmelse för gruvstugan och ett mindre område kring denna för eventuellt museum, kafé eller liknande. En mindre parkering för 5-10 bilar kan enligt detaljplanen även rymmas vid Gruvvägens slut. - Det är ett av få grönområden som faktiskt finns i bebyggelsen på Resarö. Ingen aktuell förfrågan om ändring av detaljplanen för gruvområdet har inkommit till kommunen. På frågan om inte kommunen vore betjänt av att utveckla besöksmålet svarar Susanne Eden: - Det vore jätteroligt om det blev en trevligare plats att besöka. Men det finns mycket begränsningar kring en mer omfattande utveckling, så en stor satsning är nog tveksam, tyvärr.
Mineraler funna i Ytterby åter aktuella i världen
Mineralämnena som hittades i Ytterby gruvor har på senare tid åter blivit aktuella, efter att Kina, som har 95 procent av brytningen av de sällsynta jordartsmetallerna, överväger att strypa all export av mineralerna.
-Förr hade man ingen nytta av ämnena som ingick i den här gruppen sällsynta jordartsmetaller, men det håller på att ändra sig nu. Det säger museiintendent Erik Himmelstrand på Vaxholms kastell, som hyser en permanent utställning om Ytterby gruva. En utställning som kommer att expandera framöver, just med anledning av det nyvunna intresset för mineralerna. Redan i dag används yttrium i lasrar, och det kommer troligen även att användas i nästa generationens injektionssprutor. -Det leder till en stor jakt över hela jorden för att hitta nya brytplatser, förklarar Erik Himmelstrand.
Att bryta mineralerna i Ytterby gruva är inte aktuellt, däremot kan det bli aktuellt utanför Gränna där det finns en fyndplats. Men det kan mycket väl komma att innebära att allt mer ljus faller på Ytterby: -Gruvan är redan känd i hela världen, framför allt inom ”kemiska kretsar”. Det är en speciell plats eftersom det var där som ämnena påvisades för första gången. Men det är inte aktuellt för att bli brytningsplats, då finns det andra platser som är lämpligare.
Ytterby gruvor på östra Resarö startade någon gång på 1600-talet. Först bröt man kvarts till järnverken i Uppland, och senare även fältspat till glas och porslinsfabriker. 1787 fann amatörgeologen Carl Axel Arrhenius ett svart mineral bland sprängstenen. Han skickade det till kemiprofessorn Johan Gadolin i Åbo som förstod att stenen hade dittills oupptäckta beståndsdelar. Mineralet fick namnet gadolinit. De ingående metallerna analyserades dock inte och det skulle dröja till 1843 innan den svenske kemisten Mosander urskilde två nya grundämnen ur gadoliniten: yttrium och terbium.
1878 fann schweizaren Marginac ytterligare en komponent som kallades ytterbia, ur vilken senare grundämnet ytterbium separerades. Ytterbys grundämneslista kompletterades 1879 av svenskarna Cleve och Nilsson med erbium, holmium, skandium och tulium, som är den allra sällsyntaste av de sällsynta jordartsmetallerna. Samtliga ämnen har alltså namn som kan härledas till Ytterby eller Stockholm och Skandinavien. Tulium kommer exempelvis från det gamla ordet för Skandinavien, Thule. Runt år 1900 sysselsatte gruvdriften 47 personer, men hela gruvdriften lades ner 1933. Därefter övergick gruvan och den omkringliggande marken till kronan och man nyttjade håligheterna till lagring av olja.
Erik Himmelstrand menar att det finns en stor potential i platsen: - Jag tycker Fortverket i samarbete med kommunen borde dela kostnaden för att skapa bättre skyltning och kanske bygga någon form av naturrum på platsen. Men framför allt göra det tillgängligt.
Foto: Karl-Marin Svärd, Fortverket