
Lina och Victor Wahlcrantz gjorde verklighet av drömmen och blåste nytt liv i det gamla bageriet på Ingmarsö – en verksamhet som kommit att handla om betydligt mer än bara bullbak. Nu satsar de stort inför andra sommaren.
Någon kilometer från södra bryggan, med utsikt nedåt gästhamnen, ligger Ingmarsö bageri inrymt i en rustik lada klädd med korrugerad plåt i jordiga färgnyanser. En klassisk kringla dinglar från entrén och vid sidan om ingången sprätter ett gäng höns i godan ro.
På baksidan som vetter ned mot vattnet är det numera byggarbetsplats. Här, där ladugårdens komposthög en gång i tiden låg, ska strax en trädäckad altan med plats för upp till hundra sittande gäster under ett ordentligt skärmtak stå färdig.
– Förra året var det bara en grusplan och ett uppspänt segel här, berättar Victor Wahlcrantz.
Det var kärlek vid första ögonkastet när Lina och Victor Wahlcrantz klev in på det gamla hembageriet på Ingmarsö för första gången i februari i fjol. Paret, som båda har lång erfarenhet från restaurangbranschen, hade från början spetsat in sig på att ta över krogen på ön som var till salu.
– Det blev några andra som köpte den till slut, men då hade vi redan flyttat hit mentalt. När vi fick höra talas om att han som hade bageriet här på Ingmarsö bara bakade några veckor om året på sin semester hörde vi av oss och frågade om han inte ville hyra ut till oss istället. Vi fick komma hit och kolla, och så fort vi kom in här så hade vi bestämt oss, berättar Lina Wahlcrantz.
Kort därefter gick flyttlasset från Odenplan, och Victor, Lina samt barnen Wilmer och Leopold bosatte sig på ön.
– Vi har länge vetat att vi inte vill ha villa-volvo-vovve-livet. Vi ville hitta på något annat och skapa vårt eget, enklare liv utanför ekorrhjulet, säger Lina Wahlcrantz.
Att driva bageri var dock inget som någon av dem hade gjort tidigare, och att öppna nytt mitt under coronapandemin var en chansning.
– Det var skrämmande. Vi var tvungna att lära oss snabbt, säger Victor Wahlcrantz.
Men de nöjde sig inte med att bara baka bröd och bullar. Sortimentet utökades snart med hemlagade sylter, safter och marmelader på lokala råvaror. I butiken säljs nu även delikatesser som ostar, skaldjur och egeninlagd sill, samt plädar och skinn från ingmarsöfår. På uteserveringen har det ordnats pizzakvällar och jazzaftnar, och en cateringverksamhet med hemma-hos-middagar håller också på att ta form.
– Vi gillar att försörja ön med allt möjligt. Att både ta vara på det som finns här men också ta hit det som inte finns, säger Lina Wahlcrantz.
Att det blir en salig blandning av pizza, bullar och sill är inga konstigheter.
– Det är ju gott plus gott! Då kan det inte bli fel, skrattar Victor Wahlcrantz.
Att få kombinera att jobba med god mat och service med att fixa, bygga och renovera är det bästa av två världar, menar Lina och Victor Wahlcrantz.
– Vi har alltid varit kreativa personer som haft projekt på gång. Att nu få göra det här för oss själva och inte som anställd i någon stor koncern är så kul. Det är ingen som håller en tillbaka, säger Lina Wahlcrantz.
Och de har satsat rejält, med eftertanke ner i minsta detalj och stort fokus på återbruk och kvalitet.
– Nu gör vi det här med vårt namn bakom och då måste vi vara stolta över varje liten del.
Vi vill hellre att det ser trevligt ut än att man sparar in någon krona. Vi har en vision och kommer vi inte dit är vi inte nöjda, förklarar Victor Wahlcrantz.
Victor och Lina Wahlcrantz är eniga om att de lever sin dröm, men året som gått har bitvis också varit tufft. Det har varit långa dagar där de high-five:at varandra i dörren klockan två på natten, då en kommer hem efter att ha satt degarna och den andra går iväg för att baka morgondagens bröd. Att båda kommer från chefsroller och varit vana att leda stora grupper har också varit en omställning när de nu börjat jobba tillsammans, vilket ibland tärt på parrelationen.
– Det har varit en krock ibland, att man har sitt gamla yrkesbeteende kvar. Men nu känns det bra när vi hittat våra roller och kan ha kul tillsammans. Nu vet vi att vi klarar det, säger Victor Wahlcrantz.
Och satsningen tycks ha gått hem bland öbor och sommargäster. Belöningen för allt hårt slit kommer från all den positiva respons de fått.
– Att få vara med och bidra till någons sommarminne; att de sen kommer tänka tillbaka på hur de gick och handlade nybakt bröd i bageriet varje morgon, det ger mig gåshud. Vi är med och skapar något härligt för någon, det är så jäkla magiskt, säger Lina Wahlcrantz.
Nu med andra sommaren alldeles runt hörnet växlar de upp ytterligare ett snäpp. Planen är att kunna servera vin, öl och snaps så snart serveringstillståndet är godkänt. Utbyggnaden av altan, toaletter och boulebana är i slutfasen. Grillkvällar, söndagsbrunch och trubadurer står på programmet. Tanken är att hålla öppet nästan jämt – från tidig morgon till sen kväll, vilket innebär att hela tretton sommarjobbare ska anställas jämfört med förra årets fem.
– Vår dröm är att folk ska hänga här. Att man kommer och äter frukost, lunch och middag, spelar boule och lyssnar på musik. Förra året var det mycket folk ute i skärgården på grund av pandemin, och det känns som att vi verkligen kan leverera nu. Vi har ett nära samarbete med krogen och gästhamnen och alla säger samma sak: vi vill att Ingmarsö ska bli en magisk destination, säger Lina Wahlcrantz.
Nytt för i år är också en filial på Ljusterö torg, som öppnar redan nu till i helgen. Där kommer det framförallt bli försäljning av bröd och bullar, samt kanske någon av de egenproducerade delikatesserna.
– Vi hade lantställe på Ljusterö när jag var liten. Jag kommer ihåg som igår när jag gick till bageriet i Linanäs, och nu ska jag själv få leverera bröd till ön. Det kommer bli så roligt, säger Victor Wahlcrantz.
Hur hinner ni egentligen med allt?
Båda skrattar.
– Vi vet inte riktigt hur det gått ihop! Men det har ändå gjort det, säger Lina Wahlcrantz. Victor fyller i:
– Vi har nog aldrig jobbat så mycket. Men vi ser det inte heller som jobb, utan mer som en livsstil. Att våga följa den här drömmen är det bästa vi gjort.
Fotnot: Den som vill följa resan kan göra så via bageriets instagramkonto, där de heter @ingmarsobageri.