Elin Dahlgren med man och tre barn är fritidsboende på Nämdö. Nu planerar familjen att flytta ut till ön permanent och ska starta en förening för att uppmuntra fler barnfamiljer att våga ta steget och bli skärgårdsbor på heltid.
För bara några veckor sedan gick Elin Dahlgren med på Facebook med ett tydligt syfte: hon ville hitta fler familjer i området kring Nämdö som drömmer om att bli fastboende på ön. Tanken är att skapa ett nätverk där man skulle kunna stötta varandra i frågor kring boende, skola, sociala aktiviteter och annat praktiskt.
– Om vi ska flytta ut till en halvt isolerad ö så måste jag ändå kunna påverka. Jag insåg att jag måste lägga all min energi på att bygga upp någonting. Det jag är rädd för är att mina barn ska bli isolerade. För oss vuxna är jag inte orolig men för barnen är det viktigt att det finns lekkamrater och en fungerande förskola och skola, säger Elin.
Familjen har varit fritidsboende på Nämdö i många år och tillbringat mycket tid här under helger och lov. Eftersom Elins man Henrik också har rötter på ön kändes det naturligt att det var på just Nämdö de skulle hamna när idén om ett liv på landet började ta form. När de dessutom lärde känna en annan barnfamilj som redan tagit steget och flyttat ut, blev de ännu mer övertygade om möjligheterna.
– Då insåg vi att vi har sju barn tillsammans, och om vi bara är tydliga och går ut med att vi finns, kanske vi kan hitta fler som tänker som vi. Därför satte vi ihop gruppen med hashtaggen Nämdöfamiljerna för att försöka ta reda på vilka problem och möjligheter andra som går i samma tankar ser, säger Elin, som har barn i åldrarna tre, sex och elva år.
Sedan Elin gick ut med kontaktannonsen har hon mött många positiva reaktioner bland öborna men hittills är det bara ett fåtal som anslutit sig till nätverket. Nu hoppas hon att fler barnfamiljer ska höra av sig. Hon är själv öppen för olika flexibla lösningar gällande skola och barnomsorg – skolskjuts till grannön Runmarö, att bilda kooperativ förskola med andra föräldrar och hon kan även tänka sig att bedriva hemundervisning vissa dagar om det är svårt att få till lösningar med skolan. Som biolog på SLU Aqua – Lantbruksuniversitetets institution för akvatiska resurser – har Elin möjlighet att jobba en del på distans. Henrik, även han biolog, planerar att starta egen verksamhet på ön.
– Vi har tagit tjänstledigt och hyrt ut vårt hus så nu är vi mitt i den här processen. Vi tar ett provår i skärgården och ser hur det går, säger Elin.
Nämdöbon Maria Nilsson är egenföretagare och och bland annat ledamot i Skärgårdsföretagarna. Hon ser mycket positivt på nätverkets initiativ och ska hjälpa dem att starta en förening.
– Vi vill ju få igång en levande skärgård på riktigt, och vi vill få ut nya familjer med barn. Alternativet är ju att Nämdö blir en sovande ö som väcks bara några få veckor per sommar när besökarna kommer, och därefter lever en avsomnad tillvaro med bara några få personer, mest pensionärer, på vintern. Så det är självklart att en skärgårdsö som Nämdö behöver det här, säger Maria Nilsson.