När Peter Larsson blev bestulen på sin nya utombordsmotor kontaktade han Österåkers kommun och krävde att något skulle göras. Det var början till Båtsamverkan och slutet på båtmotorstölderna.
Peter Larsson och Gerd Lindström möter mig på Åsättra Brygga en solig julidag. Gerd är sambo med Claes Andersson, som äger Åsättra Gård och är uthyrare av båtplatser och parkeringsplatser. Peter har dragit igång kampanjen mot brottsligheten vid Åsättra brygga och är en av initiativtagaren till Båtsamverkan. I flera år har stölder av båtmotorer, drev och motorreglage skett till ett genomsnittligt värde av minst en miljon kronor årligen. Något som Skärgården tidigare har skrivit om.
Åsättra Brygga består av fyra bryggor med 240 båtplatser. Polisen har inte kunnat göra mycket eftersom teknisk bevisning saknats, men välorganiserade, tekniskt skickliga ligor från de baltiska staterna misstänks ligga bakom stölderna. Tjuvarna slår till på natten och konstigt nog har varken mekaniska eller elektroniska stöldskydd hjälpt. Inte ens den omtalade DNA-märkningen på motorerna.
När Peter Larsson och andra båtägare blev bestulna på sina utombordsmotorer värda över 100 000 kronor per styck, sökte han hjälp hos Österåkers kommun:
– Jag möttes av stor förståelse för vår situation och en äkta vilja att hjälpa oss, redan i min första kontakt med kommunens skärgårdshandläggare Thomas Törnros. Med det stödet i ryggen tog jag kontakt med fastighetsägaren/brygguthyraren Claes Andersson och byalagen på Ingmarsö och Äpplarö. Alla blev entusiastiska och aktivt stödjande i den fortsatta kampanjen. Dessa väl organiserade stölder har ju pågått i åratal och ingen har tagit tag i problemet, säger Peter Larsson.
Efter kontakten med kommunen inleddes samarbetet mellan polis, fastighetsägare, båt-, bil- och garageägare samt kommunen, inspirerade av projektet Båtsamverkan på Västkusten. Det är ett projekt som polisen startade för att minska båtmotorstölder, vilket resulterade i att antalet båtstölder minskade med tio procent i hela landet förra året. Trygghetssamordnaren i Österåkers kommun, Lena Brodin, hjälper till att etablera Båtsamverkan vid Åsättra Brygga. En viktig del av arbetet är att involvera allmänheten. Genom att informera båtägare, båtföreningar och kommunen hur man gemensamt skyddar sin egendom förhindras brott. Praktiska saker som man kan göra tillsammans är att övervaka varandras båtar och vara uppmärksam på vilka som rör sig i området. Det är också viktigt med belysning och bevakning av området.
En enkätundersökning visar att flertalet båtägare och brygghyresgäster är villiga att gå vakt. Åsättra Brygga bevakas nu av frivilliga båtägare samtidigt som starka strålkastare från kajen lyser upp de mest utsatta bryggorna. Peter Larsson och Gerd Lindström poängterar att vaktgången innebär att observera, notera och anteckna, inte att ingripa. Vid eventuella brott ringer man larmnumret 112. Vidare finns skyltar med texten ”Bevakning mot stölder – Båtsamverkan” uppsatta runtom i området. Liknande skyltar på engelska och ryska är på gång.
Varken Peter eller Gert känner sig rädda:
– Men jag har blivit mer uppmärksam på sånt som jag tycker verkar konstigt. Och det är ju en kränkning att någon stjäl andras ägodelar, säger Gerd Lindström.
– Efter att min båtmotor stulits känner jag mig otrygg och varje gång jag ska till båten undrar jag om motorn finns kvar, säger Peter Larsson.
Förhoppningsvis kommer Peter i framtiden att känna sig tryggare. Efter en månads vaktande har hittills inga stölder skett.
Text och foto: Soledad Cartagena