Antalet båtmotorstölder har stadigt minskat de senaste åren men nu ökar åter stölderna. Anledningen kan vara att polisen omprioriterar menar polisen Rino Carlsson, nationell samordnare båtsamverkan.
Båtsamverkan är ett samarbete mellan polis, Larmtjänst och försäkringsbolag och projektet har lett till en kraftig minskning av båt- och båtmotorstölder de senaste tio åren. I mitten av 2000-talet skedde årligen 600-700 båtmotorstölder i region Väst, 2023 var de cirka 200. Därtill kan det minskade antalet stölder bero på ett större engagemang från både båtklubbar och båtägare. Även om det varit goda resultat tidigare år visar färsk statistik att trenden tycks vända, något som tros bero på omprioriteringar i polisregion Stockholm. Båtmotorstölderna i Stockholms län har ökat de första månderna av 2024, i jämförelse med motsvarande period föregående år. Det har skett en dryg 40-procentig ökning av antalet anmälda stölder av båtmotorer från 1 januari - 16 februari 2024 jämfört med samma period 2023. Ökningen kan vara det första symptomet på de omprioriteringar av resurser som gjorts i polisregion Stockholm och Båtsamverkan.
– Polisen är hårt ansatt av samhällets utmaningar. Grövre brott som våldsbrott, narkotika och brott i nära relationer har självklart en högre prioritering. Det är inget fel i det men på sikt måste man kunna omhänderta vardagsbrottsligheten. Prioriteringar innebär att man gör någonting mer, i förhållande till något annat, vi måste bli bättre på att göra det här ”andra” också, säger Rino Carlsson, nationell samordnare båtsamverkan, Polisen Region Stockholm.
Det tio år långa projektet Båtsamverkan och samarbetet mellan dess aktörer har bidragit till färre båt- och båtmotorstölder och har varit en viktig pusselbit i att bekämpa problemet. Projektet vilar på ett gott samarbete där aktörer samverkar och förebygger brott tillsammans.
– Samarbetet mellan polis, försäkringsbolag och Larmtjänst har haft en avgörande roll. Den stora vinsten med vårt brottsförebyggande arbete är att få våra partners att bidra med sin kompetens inom sitt verksamhetsområde och få andra att ta ansvar och göra mer. Polisen får en stor effekt med en liten insats, säger Rino Carlsson.
På sikt tror Rino Carlsson att resultatet av en mindre aktiv Båtsamverkan kommer innebära högre brottslighet och att polisen upplevs som mindre tillgängliga. För att undvika det tror han att det krävs att Båtsamverkan fortsatt har tillgång till samma mängd resurser som tidigare år.
– När vi började arbeta metodisk och strukturerat med Båtsamverkan inom hela Sverige 2017 så vände utvecklingen och på den vägen har vi fortsatt. De som arbetar brottsförebyggande måste få fortsätta med det, säger Rino Carlsson.
Text: Sissel Waering