
Fordon som drivs med batterier har ökat kraftigt under de senaste åren. Samtidigt utgör de en stor utmaning för räddningstjänsterna. Batteribränder är mycket svårsläckta och sprider ytterst giftiga gaser, något som i trånga utrymmen som på färjor gör problemen extra svårhanterliga.
Produkter med litiumjonbatterier blir allt vanligare i Sverige. Idag används de bland annat i hoverboards, cyklar och bilar. Men tekniken används även till sjöss. Till exempel är Sveriges största rederi, Färjerederiet, en myndighet som satsar stort på batteridrift. Inom de närmaste kommer man att ha fem hybridfärjor i drift. Men batterierna är inte utan problem. De kan i vissa fall råka ut för ”termisk rusning”, en kemisk reaktion som gör att värmen inuti batterierna stiger till 500 grader och att extremt giftiga gaser börjar läcka ut.
– Egentligen är det lika farligt med diesel eller bensin, men de ämnena är vi vana vid. Problemet är att vi ännu inte har några speciella metoder eller verktyg för att hantera bränder i batterier, säger Magnus Skyttberg, samordnare för övning och utbildning vid Norrtälje brandförsvar.
Batteribränder kan uppstå på en rad olika sätt. Det kan handla om yttre uppvärmning, en krosskada, kortslutningar eller djupurladdningar. Vid en termisk rusning stiger temperaturen i batteriet till omkring 500 grader utan att syre tillförs utifrån. Ett batteri kan brinna i upp till en timme trots släckförsök och dessutom återantända i upp till ett dygn.
– När vi lägger på vatten, vilket är vårt vanligaste släckmedel, förångas vattnet och syre frigörs innan man fått någon kyleffekt. Syret fungerar då som en brandaccelerator. Eftersom bränderna är mer svårsläckta och vi använder samma metoder som vid andra bränder blir vi sämre förberedda, säger Magnus Skyttberg.
Vid en brand ombord på ett fartyg gäller det att komma snabbt iland och nå räddningstjänsten.
– Den stora fördelen med fartyg är att vi har tillgång till vatten. Vi klarar kanske inte att släcka en elbrand, men vi kan kyla den, säger Carl Carlsson, sjösäkerhetsansvarig på Svensk Sjöfart, en organisation där flera stora rederier ingår.
Risken att passagerare skulle utsättas för giftig gas på kryssningsfärjorna är inte så stor då passagerare inte tillåts befinna sig på parkeringsdäcken under färd. På vägfärjor däremot kan passagerare ha svårt att komma undan brandröken. Fördelen är istället att färjorna snabbare når fastlandet.
Batteribränder är ovanliga, men bara för några veckor sedan utbröt en brand på en hybridfärja i Norge. Vid en brand uppkommer bland vätefluoridgaser, ett extremt giftigt ämne som även kan ha förmågan att ta sig igenom skyddsutrustning.