En liberal och två moderata kommunfullmäktigeledamöter i Värmdö gick emot partilinjen och röstade för en återremiss i beslutet om ö-skolornas organisation. Därmed måste frågan utredas ytterligare.
Beslutet om nedläggning av högstadierna på Möja, Runmarö och Svartsö skulle tas på kommunfullmäktigemötet förra onsdagen, efter nästan tio timmars debatt om budgeten. Trots den sena timmen blev det en intensiv ordväxling även om skolfrågan, som slutade i att den återremitterades med 26 röster mot 25.
Ärendet hade lyfts till kommunfullmäktige från utbildningsnämnden tidigare i oktober, då oppositionen krävt att beslut skulle fattas i högre instans. När frågan nu väl kom till KF hade ett tilläggsuppdrag lagts till av majoriteten om att utreda förutsättningarna för en livskraftig skärgård på kort och lång sikt. Uppdraget ska rapporteras senast i april 2021. Det var något som kritiserades under debatten i kommunfullmäktige.
– Det är så bakvänt det kan bli! Först tar man beslut om en drastisk försämring, SEN tillsätter man en utredning för att utreda konsekvenserna, sa Carl Kangas (S), som yrkade på återremiss.
Förslaget skulle ha blivit återremitterat med endast en tredjedel av rösterna. S, V och SD yrkade på återremiss, men då både L och M var oeniga blev det till slut en majoritetsåterremiss.
En av dem som inte röstade i enlighet med sitt parti var Anders Gullander från Liberalerna.
– Man måste kunna stå för ett beslut och veta vad det innebär. Det här berör både utbildning och skärgårdsutveckling. Konsekvenserna, både positiva och negativa, är inte utredda ännu. Det är oansvarigt att rösta för och egentligen borde alla ledamöter avstå från att rösta, sa han under mötet.
Även Kerstin Öhman Moberg (M) och Fredrik Zetterberg (M), röstade för en återremiss. Efter mötet skrev Fredrik Zetterberg på sin facebooksida “att inte följa partilinjen är inte något man gör lättvindigt, tvärtom kräver det stor övertygelse och en rejäl dos med mod. [...] Rimligen vet även föräldrarna i skärgården, liksom alla föräldrar på Värmdö, bäst själva vad som fungerar för deras barn. Innan vi minskar valfriheten bör vi ha väldigt torrt på fötterna ”.
Calle Hamacher, förälder och boende på Runmarö, är lättad över att frågan nu skickats tillbaka.
– Vi är jätteglada att de här tre vågade stå upp mot sina partikollegor. Det visar egentligen hur dåligt det här förslaget är, när man inte ens kan få partipiskan att vina på allihopa. Det krävs ganska mycket innan folk inte bara lägger ner sina röster, utan till och med röstar emot.
Nu hoppas han att det dröjer innan frågan tas upp igen och att den då är bättre utredd.
– Utbildningsnämnden har målat in sig i ett hörn. De kommer att komma med exakt samma förslag igen och sätta hård press på sina kollegor. Men jag hoppas att någon tar sitt förnuft till fånga och i alla fall talar om varför man gör det här, för det är inte tydligt i dagsläget.
Samtidigt som kommunfullmäktigemötet pågick samlades många Värmdöbor i en ljusmanifestation utanför kommunhuset (läs mer om denna här).