
Det som landstingets trafiknämnd ser som ett historiskt beslut för skärgårdsborna, gynnar i själva verket bara Vaxholms stad. För de drabbade, Tynningöborna, har ö-kortsituationen blivit om möjligt ännu sämre: "Vi känner oss totalt avskurna."
I tisdags förra veckan tog trafiknämnden beslut om att införa terminskort på Waxholmsbolaget. Beslutet innebär att det blir samma regler för terminskort inom såväl land- som sjötrafiken. Syftet är enligt Centerpartiets landstingsrådssekreterare Karin Ernlund:
- Det är jättebra. Anledningen till att det inte har funnits tidigare är för att alla skolelever har haft sina ö-kort så det har inte varit något behov.
Frågan har väckts av Vaxholms stad efter att det stod klart att Tynningö skulle få statlig färja. Vid årsskiftet försvann därmed Tynningöbornas ö-kort. Detta trots att färjan går till Värmdö, inte hemkommunen.
Därmed blev Vaxholms stad tvungen att bekosta månadskort hos Waxholmsbolaget för Tynningös skolbarn så att de skulle kunna ta sig till skolan. En kostnad som beräknas till cirka 260 000 kronor i år, vilket Skärgården nyligen skrev om, en summa som kommunen vill slippa.
Men Tynningöborna är inte lika imponerade som Centern av nämndens beslut:
- Vi känner oss totalt avskurna i och med det här, säger Jenny Fransson som har tre skolbarn som alla går i skola i Vaxholm.
Redan när ö-kortet försvann vid årsskiftet försvårades nämligen situationen för familjen. De vuxna tvingades köpa månadskort hos Waxholmsbolaget för totalt 18 000 kronor per år för att kunna hämta och lämna sina barn på skolan. Barnen åkte dock fritt på kommunens båtkort, både kvällar och helger. Det kommer de däremot inte göra nu, med de nya terminskorten. Korten slutar nämligen gälla efter klockan 19, och gäller heller inte helger. Det innebär:
- Att barnen inte kan träffa kompisar, inte gå på olika aktiviteter och idrotter om de håller på senare än till halv sju och inte spela matcher på helgen, säger Jenny Fransson och fortsätter:
- Visst kan vi vuxna betala om vi ska åka in och gå på bio, men att barnen ska få betala för att få träffa kompisar och hålla på med sporter och de sociala aktiviteter som omger barn, det är fel. Visst kan vi vända oss mot Värmdö, men där har vi inga kompisar. Jag förstår att kommunen vill spara, men tycker det är skitdåligt.
Tynningöbon Karolina Holm har tonårsbarn för vilka beslutet innebär stora kostnader då många aktiviteter och matcher ligger på kvällar och helger. Det finns heller ingen möjlighet att köpa ett tilläggskort som det gör med SL-korten, för att åka kvällar och helger. Så trots att hennes barn har både SL-kort, SL-tilläggskort och snart även terminskort hos Waxholmsbolaget, kommer de att tvingas köpa enstaka biljetter när de ska ta sig över vattnet:
- Vid skärgårdsrådet i januari då alla politiska partier i kommunen närvarade sa vi att om det blir terminskort så måste ni förhandla in ett fritidskort i det, säger hon men konstaterar att det aldrig skedde.
- Det är bara de här 54 barnen i hela länet som inte kan åka för 880 kronor per termin på sin fritid, vi är diskriminerade som får betala ytterligare när ingen annan behöver det. Vi har sagt det till politikerna, men det struntar de i. De har fixat skolskjuts, men barnens fritid skiter de i, säger Karolina Holm.
”Vi agerar ej efter resenärernas önskemål”
Tjänstemännen som har berett ärendet om terminskorten för trafiknämnden trodde sig ha löst ett stort problem för Tynningöborna, liksom för andra öar i framtiden. Men exakt vad som var problemet är man inte lika klar över.
Centerns landstingsrådssekreterare Karin Ernlund menar att beslutet om terminskort är bra för framtiden för att underlätta nya beslut i liknande situationer:
- Om det finns andra öar i framtiden där samma problem kan bli aktuellt är det jätteenkelt, då behövs ingen ny process, säger hon.
Samma sak säger Waxholmsbolagets trafikchef Göran Malmsten, som har berett ärendet. Men på frågan vilka andra öar det skulle kunna vara, ens i en avlägsen framtid, blir han svaret skyldig. Han är heller inte säker på problemets natur, trots att han har handlagt frågan:
- Det blev en dramatisk kostnadsökning för familjerna att ta sig till skolan i och med att ö-korten försvann, det var det vi ville lösa.
Men kommunen betalade ju deras månadskort?
- Okej. Jag hör vad du säger, jag måste läsa på om det. Det var ny information för mig. Vi har löst ett problem som inte fanns, säger han i telefon.
När Göran Malmsten ringer tillbaka har han läst på, och hänvisar till Vaxholms förfrågan:
- De är skyldiga att ordna skolskjutsar, vilket har varit en orimlig kostnad för dem. Det ärende vi har berett har varit att införa terminskort, vilket har skett.
Men beslutet gynnar bara Vaxholms stad, inte öborna?
- Ja, men i taxefrågor agerar vi ej efter resenärernas önskemål, det får gå via politikerna. Är Tynningöborna missnöjda får de agera via kommunen i fråga om utökat terminskort.
Men Tynningös fall är unikt, att de inte får ö-kort för att de har statlig färja, en färja som inte går till hemkommunen. Finns inga undantag?
- Taxefrågor är ingen tjänstemannafråga, det får de ta med politikerna.
Varför inte möjligheten till ett tilläggskort infördes samtidigt som terminskortet kommenterar han:
- Vi kan inte agera på något vi inte har fått uppdrag om, säger han och skyller på Vaxholmspolitikerna.
Men att uppdraget fanns bekräftar Michael Baumgarten (FP), ordförande i barn- och utbildn
ingsnämnden:
- Det kan de säga naturligtvis, men påtryckningarna från oss har varit att ändra biljettsystemet så att det blir likformigt som SL:s, och kan de inte se det här undrar man hur dumma de kan vara? Att inte Waxholmsbolaget har sett till att det blev ett tilläggskort är en katastrof.