Ett överklagande av det utvidgade strandskyddet har nått högsta juridiska nivå. Rätten anser att länsstyrelsens beslut skett på ett olämpligt, men inte olagligt, sätt. Rätten var inte enig i domslutet.
2013 beslutade regeringen att länsstyrelserna skulle göra en översyn av reglerna kring det utvidgade strandskyddet i Sverige. Översynen med föreslagna förändringar kungjordes i ett antal tidningar i slutet av 2013 och började gälla 31 december 2014. Några ägare av en större fastighet på Ingarö överklagade då länsstyrelsen i Stockholms beslut. Bland annat riktade man kritik mot att förslaget inte hade delgivits markägarna direkt, utan bara annonserats i pressen. Markägarna hade därmed inte möjlighet att framföra sina synpunkter innan förslaget fastställdes. Regeringen avslog överklagandet som togs vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Rätten har nu kommit med ett avgörande. Bland annat skriver man att lämpligheten i kungörelsen kan ifrågasättas, men man avslår ändå överklagan. Rätten var dock oenig, justitierådet Thomas Bull ansåg att beslutet om utvidgat strandskydd skulle upphävas.
– Kungörelsedelgivning kan man använda för att nå en stor okänd krets eller om annan delgivning medför stora kostnader, men man måste höra av sig till åtminstone en av de personer som berörs. I det här fallet när beslutet rör kanske tiotusentals fastighetsägare är det helt uppenbart olämpligt att bara delge en av dem, vilket länsstyrelsen gjort. Därmed anser jag att lagens krav att det ska ske på ett lämpligt sätt inte är uppfyllt.
Att fastighetsägare missar viktiga beslut som berör användningen av den egna marken gör att man också missar möjligheten att påverka beslutet.
– Vi har sett i vissa fall att enskildas invändningar mot planerna kan få till förändringar i hur man drar strandskyddsgränserna, säger Thomas Bull.
Domen är prejudicerande för framtida beslut, vilket innebär att fastighetsägare även i framtiden kan räkna med att vid kungörelsedelgivning få ta del av viktiga beslut kring sin egendom i efterhand.
– Det är mycket möjligt, men om man klagar på länsstyrelsens beslut så står det regeringen fritt att ha en strängare syn än majoriteten i Högsta förvaltningsdomstolen, de skulle kunna hålla med mig.
Hur länsstyrelsen skulle ha agerat tar rätten inte ställning till.
– Det går inte i en dom att skriva hur de borde ha gjort, de borde ha gjort på ett annat sätt, säger Thomas Bull.
Färre dispenser överprövades förra året
Förra året var det betydligt färre kommunala beslut som överprövades av länsstyrelsen än tidigare år. En förklaring är att myndigheten nu satsar extra på handläggning av ärenden.
Förra året beslutade länets kommuner att ge 845 dispenser för åtgärder inom strandskyddade områden, ett antal som ligger på ungefär samma nivå som tidigare år. Besluten granskas av länsstyrelsen och ett drygt hundratal brukar vanligtvis överprövas. I år är den siffran betydligt lägre, endast 77 beslut har överprövats.
– Det hände vid några enstaka tillfällen att vi inte hann med att granska alla beslut. Vi har en handläggningstid för granskning på 21 dagar och det förekom att vi var tvungna att överpröva ärenden för att hinna granska dem. Det beror på att strandskyddet är en skyddslagstiftning och för att säkerställa att det var rätt beslut som fattats så plockade man in dem. Men främsta anledningen till att fatta beslut om överprövning var självfallet att det fanns sakliga skäl, säger Eva Lundgren Axéll, enhetschef på avdelningen för rättsliga frågor på länsstyrelsen.
Signalerna från ledningen har varit att handläggningstiderna ska kortas. En anledning är att strandskyddet är kopplat till bostadsbyggandet, vilket det finns ett stort behov av, men också att de som berörs inte ska behöva vänta så länge på att få sitt ärende avgjort. Köerna har kortats, även om man fortfarande jobbar med 30 ärenden för 2015.
– Vi sätter nu till resurser för att göra en korrekt bedömning redan från början och inom den tid vi har på oss.
En skillnad från tidigare är att strandskyddsärendena numera hanteras på länsstyrelsens rättsliga avdelning.
– Vi försöker minska balanserna men även skapa kvalitet på området genom att vi försöker koppla på jurister i de flesta typer av ärenden för att skapa en god kvalitet och få fart på handläggningen, säger Eva Lundgren Axéll.
Förra året var det betydligt färre kommunala beslut som överprövades av länsstyrelsen än tidigare år. En förklaring är att myndigheten nu satsar extra på handläggning av ärenden.