Idéerna flödade bokstavligen på Ornö i förra veckan när länsstyrelsen gjorde besök med projektet Ö för Ö.
Bland annat diskuterades sjötrafik, förbättrad service och möjligheterna att bygga ett äldreboende på ön.
Det var fullsatt i bygdegården när den sjätte upplagan av Ö för Ö arrangerades på Ornö. Nästan 100 personer närvarade under torsdagen och fredagen förra veckan – vilket är en rekordnotering.
Deltagarna fick under de två dagarna inventera och värdera vilka prioriteringar och satsningar som är viktiga för Ornö. En av idéerna som fick mycket uppmärksamhet var ett äldreboende som går under projektnamnet ”Navet”.
– Det är naturligt att ornöbor vill bo kvar på ön när de blir äldre. Jag tror det här är en fråga som många har pratat om hemma men att ingen lyft frågan på det här sättet tidigare, säger Lolotte Stenbock Lilliehöök, som engagerat sig i frågan.
Hon menar att förutsättningarna för ett äldreboende på Ornö är goda.
– Det finns massor av oexploaterad mark här och dessutom skulle ett äldreboende skapa fler arbetstillfällen.
Ett äldreboende på Ornö skulle även sprida fler ringar på vattnet, säger Lolotte.
– De som arbetar på äldreboendet kan ha sina barn i skolan och med fler personer på ön skapar det möjligheter för att driva en åretruntöppen butik här.
Ett annat hett debatterat ämne under besöket var Ornö skola.
– Barnen går nu i undermåliga lokaler, de behöver en helt ny skola som är anpassad till dagens krav på undervisning, säger Marianne Berg, som bor på Ornö.
På fredagen gästade skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) Ö för Ö. Bland annat fick han svara på frågor för hur sjötrafiken och sjuktransporter till och från Ornö kan fungera bättre. En fråga som diskuterades var om bilfärjan och bussarna bättre kunde synka med varandra. En annan fråga var giltighetstiden på SL:s enkelbiljetter.
– Jag ser att vi har en resa att göra och det är frågor vi arbetar med. Men jag har tyvärr inga svar att ger er idag, sa Hemming under frågestunden.
Parkeringsplatser vid Hässelmara brygga, en återvinningsstation, en året runt öppen butik och flytt av replipunkt från Dalarö till Gålö var också ämnen som kom upp på agendan.
– Det här är ett unikt tillfälle för oss att få reda på vad öborna tycker är viktigt på Ornö. Samtidigt är det ett tillfälle för länsstyrelsen och öbor att mötas på ett sätt som annars inte alltid är möjligt, säger Tomas Norberg vid länsstyrelsen och fortsätter:
– Vårt uppdrag här handlar om att lotsa vidare de olika projektgrupperna och ge stöd under tidens gång allt eftersom de olika projekten tar form.
Fakta/Det här diskuterades också på Ö för Ö
- Sophämtning även under vintern
- Tätare trafik med Waxholmsbåtarna
- Bygga ett geocenter
- Uppställningsplatser för husvagnar på Ornö
- Bryggplatser på Kymendö
- Fiskodling
- Utegym
- Höghöjdsbana
- Utveckla bygdegårdens verksamhet