
Det stora naturreservatet Ören på Torös sydspets är föremål för ständiga, hårda konflikter mellan fritidsboende och det rörliga friluftslivet. Men nu tar kommunen ett grepp för att få slut på tvisterna.
Slitaget på Örens naturreservat är på tok för stort och rimmar illa med kommunens skötselplan. Det står i det senaste av många klagomål från boende på Ören till Nynäshamns kommun. De boende vill se färre besökare till området, och menar att naturen inte tål det stora antal besökare som det har i dag. Tvisten mellan boende och allmänhet har pågått i många år.
2008 tog Nynäshamn över uppdraget från länsstyrelsen att ansvara för riksintresset Örens naturreservat. Tanken var att det skulle bli lättare att reda ut konflikterna. Men det har inte hjälpt. Miljöutredaren Magnus Dybäck säger:
– Det handlar om saboterade skyltar, bråk och liknande. Det är nästan så folk blir misshandlade. Ett exempel var när kommunen skulle göra en handikappramp för att göra stranden tillgänglig för alla. Då blev vi uppringda av boende som sa att man inte ville ha några handikappade där, säger Magnus Dybäck men påpekar att den inställningen förstås inte gäller alla fritidsboende.
Även Maria Landin på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen suckar:
– Man ska komma ihåg att vi har gjort reservatet för att det rörliga friluftslivet ska kunna besöka Ören, plocka bär, bada och besöka stenstranden. Vi har anordnat p-platser, bajamajor och sophållare för att folk inte ska gå i buskarna, säger Maria Landin.
De boende föreslår att kommunen slutar med att marknadsföra stranden inom naturreservatet som badplats. ”Det lurar folk som blir besvikna när de kommer ut och upptäcker hur liten stranden som är allemansrättsligt tillgänglig är” skriver de boende. Men Maria Landin håller inte med:
– Ytan de talar om är 2 av de 600 hektar som innefattar hela reservatet. Man kan se Ören som ett friluftsreservat, någonstans måste ju människor få vara. I somras kom det mycket människor dit för att det finns en barnvänlig strand, och för att det i övrigt är väldigt många privata stränder på området, säger hon och fortsätter:
– Det är ett sätt att kanalisera människor till en plats för att minska risken för konflikt med fastighetsägare på andra ställen på Ören. Då får det bli mer slitet där, det handlar om en begränsad yta, en sandstrand, där det naturligt sett inte finns så mycket växtlighet.
Just tomtplatsavgränsningar, hemfridszoner och många privata fastighetsägares annekteringar av kommunal mark, med bland annat stängsel och andra avgränsningar, är föremål för en utredning som inleddes förra veckan.
– Vi hoppas kunna reda ut alla de här frågorna nu, säger Maria Landin.