
Arbetet med att återställa Östersjön måste snabbas upp – och det rejält.
Därför har projektet Race for the Baltic inletts där både Värmdö och Vaxholm deltar som pionjärkommuner.
Race for the Baltic är ett samarbetsprojekt mellan flera länder i Östersjön. Det samlar experter, kommuner, företag och entreprenörer för utbyte av erfarenheter och kunskaper kring havsmiljön i Östersjön. Syftet med projektet är att de deltagande kommunerna ska jobba gränsöverskridande.
– Östersjön angår oss alla som bor här. Vad som händer på andra sidan Östersjön påverkar oss indirekt och tvärt om, säger Ina Ununger (C), politisk representant för Race for the Baltic city accelerator programme.
Värmdö gick med i projektet för ett och ett halvt år sedan. Även Vaxholm stad är med i projektet. Under projekttiden har kommunerna arbetat fram en blå strategi, som offentliggjordes på en konferens igår, onsdag.
– I strategin tydliggör vi vad vi tänker vidta för åtgärder för att bidra till ett renare hav. Det är de lokala initiativen som räddar Östersjön, säger Ina Ununger.
Värmdö kommuns blå strategi handlar om att hitta framtida lösningar inom fyra områden: småskaliga VA-lösningar, tömning av latrin för fritidsbåtar, minskning av spillvatten och ta hand om restavfallet för återanvändning, miljö- och marin forskning/högskolestudier med internationellt engagemang.
– En del av dessa åtaganden har vi jobbat med redan innan vi gick med i programmet. Inventering av enskilda avlopp är exempel på ett område där vi har kommit långt, säger Carina Molin, chef på samhällsbyggnadsavdelningen.
Ofta är miljöbesparande åtgärder dyra för enskilda, vilket kan göra det svårt för kommunen att engagera både privatpersoner och företagare i Östersjöfrågan. Men Carina Molin är optimistisk.
– Jag har en uppfattning om att de flesta vill göra rätt för sig. Får man bara vetskap och kunskap om vad konsekvensen annars blir tror jag att de flesta vidtar de åtgärder som krävs, säger hon.
Ett första steg i den blå strategin är att ta fram en vattenplan. Den beräknas bli klar under hösten.
– Vattenfrågor måste komma in mycket tidigare i detaljplaneringen än vad de gör idag. En vattenplan kan bidra till att Östersjön får ett tydligare fokus, säger Ina Ununger.
Värmdö kommuns deltagande i Race for the Baltic togs av en enig kommunstyrelse. Men oppositionsrådet Mikael Lindström (S) är ändå kritisk till om kommunen kommer kunna fortsätta sitt deltagande i programmet.
– Vi ser ett stort värde i alla insatser för en bättre vattenmiljö i Värmdö och Östersjön. Nu är det däremot oklart om Alliansen kommer att ha pengar att fortsätta arbetet 2018 eftersom kommunens ekonomi är i så dåligt skick.
Ina Ununger delar inte hans oro.
– Det är inte relevant. För att fortsätta bygga ut den blå strategin och att ta fram en vattenplan är redan resurssatt och är mer av ett arbetssätt som vi nu kommer att implementera för våra vattenfrågor.