
Skärgården har träffat två sommarjobbare på Landsort: Öbon Ida Lundgren som jobbar på Saltboden, och Tyre söbon Mia Border som lyssnar på Håkan Hellström under den tre timmar långa resan till jobbet på restaurangen Svedtiljas.
Sommmarjobbaren Mia Border, 21 år, sitter nedsjunken på en stol inne på Svedtiljas restaurang på Landsort. Restaurangen ligger uppe på en höjd. När hon putsar glas, välkomnar gäster och tar beställningar har hon utsikt över havet, fyren och lotstornet.
– Jag lär mig hundra nya grejer varje dag, säger Mia Border. Som att glaset ska stå på höger sida.
Från Mias föräldrahem på Tyresö där hon bor över sommaren tar det tre timmar att komma till ön.
– Jag brukar dåsa lite och lyssna på Håkan Hellström, säger Mia Border och drar i t-shirten så att Håkan-loggan träder fram.
Hon byter om och sätter upp håret i en fläta. Klockan 11.30 ska Mia påbörja ett av sina sista jobbpass för sommaren. De sträcker sig från två till fem dagar i sträck. Eftersom båtarna slutat gå när Mia är klar för dagen, så brukar hon få sova på vandrarhemmet.
– Efter passet brukar vi sätta oss och prata en stund, sen går vi och lägger oss.
Hur är gästerna?
– Stämningen är mer personlig och avslappnad här än i stan. Många som kommer hit är stamgäster som bor nära, eller så är de glada turister på semester. Folk är på bra humör och glömmer man något gör det inget.
Den här sommaren är Mia Borders första som serveringspersonal. Många av ansökningarna hade hon skickat till restauranger inne i stan. Men det blev Svedtiljas i södra skärgården som svarade ja.
– Jag hittade annonsen på Arbetsförmedlingen och tyckte det verkade mysigt.
Och kanske är det avståndet som gör att många förstagångsjobbare hamnar just på Landsort. Restaurangen har ofta svårt att hitta personal som kan ta sig hela vägen ut.
– De mer rutinerade brukar hamna i stan, säger Lotta Svedtiljas som driver restaurangen tillsammans med sin make.
Hon vill gärna att förstagångsjobbarna ska få ett positivt intryck av arbetsvärlden.
– Vi anställer runt tio sommarjobbare varje år och vi har ett ansvar för att ta hand om dem. För många är Svedtiljas det första jobbet. Första dagen på jobbet ska de komma ihåg som något positivt.
Efter sommaren åker Mia tillbaka till Lund där hon studerar till arkitekt. Och oddsen är goda att hon kommer tillbaka nästa år.
– Mia är helt fantastisk. Jag har redan frågat om hon vill komma tillbaka nästa år, säger Lotta Svedtilja som också driver en restaurang på Torö.
Svedtiljas är inte den enda verksamheten som anställer sommarjobbare på Landsort. Nere i hamnen jobbar Ida Lundgren, 17 år på Saltboden. Hon är uppvuxen på ön. Under skolterminerna sover hon i familjens lägenhet på fastlandet. Men på somrarna bor hon heltid på ön. Mellan 10.00 och 20.00 står hon i puben, diskar, tar in tallrikar och hämtar glas och varor på Saltboden.
– Jag har småjobbat här tidigare, och i år frågade de om jag ville ha jobb.
Från sitt jobb ser hon hur fulla båtar anländer till ön soliga dagar. Och hur båtarna gapar tomma när regnet öser ner.
– Hur mycket det finns att göra beror verkligen på vädret, säger Ida Lundgren.
Vad ska du göra när du slutar ditt pass?
– Då ska jag väl kolla på solnedgången med min familj, som vanligt.
Finns det något du vill säga till andra som funderar på att jobba i skärgården?
– Många sommarjobbare oroar sig för att inte ha någonstans att bo på ön. Men det går alltid att hitta någonstans.