Skärgårdsmålaren Axel Sjöbergs verk visas nu på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Sjöbergs måleri skildrar det strävsamma livet på öarna runt förra sekelskiftet. Och han har lämnat spår efter sig i Skärgården.
Utställningen av skärgårdsmålaren Axel Sjöberg (1866-1950) på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm invigdes i början av december och pågår fram till den 2 februari.
Axel Sjöberg har blivit känd för att han skildrade livet och människans slit i skärgården runt 1900. Han tillbringade stora delar av sitt liv i Stockholms skärgård. Tidigt i karriären bodde han på Långviksskär.
Senare flyttade Sjöberg till Sandhamn, som blev hans fasta punkt från 1920-talet fram tills han dog 1950. Utanför Sandhamns värdshus står numera en statyett föreställande Axel Sjöberg gjord av skulptören Carl Eldh, som var en nära vän till Sjöberg.
Axel Sjöberg målade ofta skärgårdsbornas vardagsliv. Bland hans mer kända verk finns ”Notdragning i Stockholms skärgård”, ”Fisken väges upp” och ”Timmerhuggare i Sandhamn”. Andra motiv är utsättning av vettar vid jakt, hästtransport i eka och abborrensning i hamnen.
I beskrivningen från Sven-Harrys konsthall står att läsa om Axel Sjöbergs måleri: ”Med sin pensel färgsätter han den lilla människans kamp mot naturens krafter och lynnighet.”
Bland de som hyllat honom finns August Strindberg som, när Sjöbergs bok ”Bland kobbar och skär” kom ut år 1900, skrev:
”… jag är alldeles tagen av Er stora vackra konst! Den mannen jag väntat på, har alltså kommit: Den som kunde se det enda originella i Sveriges eljest småaktiga natur: Östra skärgården! Jag helsar! Och säger tack.”
Olle Granath, som har arbetat med att göra utställningen i sin roll som curator, säger att Sjöbergs måleri har ett stort dokumentärt värde och ger tillfälle att se hur skärgårdslivet såg ut för dryga hundra år sedan. Granath pekar på att Axel Sjöberg framför allt var en duktig akvarellmålare och kolorist och att det är där fokus för utställningen ligger.
Sedan 1986 har Skärgårdsstiftelsen upplåtit Axel Sjöbergs gamla bostad på Långviksskär för konstnärer och författare, i form av Axel Sjöbergstipendiet.