KRÖNIKA. Snart har en månad gått sedan valet avgjordes och liksom 2018 blev det även i år mycket jämnt mellan blocken. In i det sista var det osäkert var de sista mandaten skulle hamna men till slut kunde högersidan utropa sig till segrare i riksdagsvalet. I det knepiga parlamentariska läge som råder måste Moderaternas Ulf Kristersson finna de kompromisser som samtliga partier i hans lag kan acceptera för att han ska kunna sy ihop det hela.
Efter valet 2018 tog det 129 dagar för Stefan Löfven att ordna den saken men mycket talar för att det går snabbare den här gången även om Kristersson fått ytterligare två veckor för sonderingar.
Först när den nya regeringen är på plats blir det känt vilka kompromisser man enats om och huruvida det kommer att påverka skärgårdsfrågorna.
Störst chans till en positiv förändring gäller strandskyddet som alla partier i högerblocket säger sig vilja reformera men vad de orden i slutändan är värda vet vi inte. Det senaste förslaget till ett förändrat strandskydd, som Centerpartiet låg bakom, var lika urvattnat som tandlöst. Om det gått igenom hade det för Stockholms skärgård snarare blivit en skärpning men lyckligtvis förkastades förslaget av riksdagen. Inte heller ett tidigare försök att införa lättnader i strandskyddet som den då borgerliga regeringen gjorde 2010 var lyckosamt. Då var det meningen att det utökade strandskyddet på 300 meter skulle tas bort där det inte behövdes. Ett lovvärt initiativ kan tyckas och vid en rad platser på fastlandet togs det utökade skyddet bort men för många öarna av i Stockholms skärgård blev resultatet det omvända. Där permanentades skyddet eller utökades.
Även när det gäller regionen lär det dröja en tid innan vi ser effekterna av det maktskifte som nu sker. I artikeln här intill säger Kjell Jansson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län, att han inte tror att det blir så stor skillnad i skärgårdspolitiken när Socialdemokraterna nu tar över rodret. Anledningen ska vara att samsynen är stor i dessa frågor. Det kan säkert få en och annan väljare att fundera över om det i så fall finns anledning att rösta i regionvalet över huvud taget. Trots att Centerpartiet i regionen tappar 2,16 procent av väljarstödet biter man sig fast vid makten genom att lämna sina forna alliansvänner och i stället kroka arm med Socialdemokraterna. En inte allt för vågad gissning är att Gustav Hemming (C) därmed får chans att fortsätta som skärgårdsregionråd även den här mandatperioden. Mest spännande blir kanske ändå att se hur Socialdemokraterna kommer att hantera frågan om Skärgårdsstiftelsens omorganisation. Strax innan valet signalerade partiet att man är tveksam till förändringarna som väntar och nu är det upp till bevis. Eller ska det visa sig att samsynen med Moderaterna även är stor i den frågan?