På grund av anmärkningar på brunnsvattnet har kaféet vid Tenöbadet hållit stängt för tredje sommaren i rad. Vaxholms stad och Statens
fastighetsverk, SFV, vill inte koppla på det kommunala vattnet som går precis utanför kaféet. Nu sägs arrendatorn istället upp.
2005 slöts ett arrendeavtal mellan SFV och Vaxholms stad gällande Tenö badplats. Enligt avtalet fick kommunen nyttja Tenöbadets badplats, byggnader och parkering för badgäster. Dock fick Vaxholms stad inte överlåta eller upplåta rättigheterna till Tenö badplats på någon annan. Arrendeavgiften för kommunen är 17 000 kronor om året.
Trots det slöts ett avtal mellan Vaxholms stad och entreprenören Michael Abrahamsson gällande Tenöbadet, år 2009. Avtalet skrevs under av den dåvarande fritidschefen vid Tekniska enheten, Christer Thorell.
– Kaféet hade stått helt förfallet. Jag hade gjort lite småjobb åt Fastighetsverket och tittade på jobb åt kommunen. Christer Thorell bad mig titta på vad det skulle kosta att renovera Morfarsstugan till dugligt skick. Jag uppskattade kostnaden till en miljon vilket kommunen inte ville bekosta. Jag fick arrendera Morfarsstugan, bryggan och marken kring badet avgiftsfritt om jag stod för renoveringskostnaderna som nu är uppe i 2,5 miljoner kronor, säger Michael Abrahamsson.
Men när Michael efter renoveringarna skulle starta verksamheten var brunnsvattnet inte godkänt för kafé- och restaurangverksamhet. Efter att han låtit göra omfattande förbättringsarbeten av brunnen blev vattenkvalitén bättre men fortfarande inte godkänd av Södra Roslagens miljö och hälsa.
– Kommunen nämnde vid kontraktsskrivningen att brunnen ”måste fixas till”. Och att om det inte gick att fixa så skulle vi kunna koppla på det kommunala vattnet som går 20 meter från kaféet, säger Michael Abrahamsson.
Mellan 2010 och 2015 hade Michael Abrahamsson och hans sambo Catrin Nathanson kaféet öppet med tillfälliga lösningar så som utkört vatten på tank. Men situationen blev tillslut ohållbar då kundkretsen ökade.
– Jag kan inte få lönsamhet i Tenöbadet om jag inte får kommunalt vatten. Därför har vi inte kunnat ha öppet. Mellan 2011 och 2016 har vi haft löpande kontakt med tekniska angående det akuta behovet av kommunalt vatten, säger Michael Abrahamsson.
Nu vill Vaxholms stad säga upp arrendatorn då han brutit mot punkten i avtalet som säger att han måste hålla kaféet öppet om somrarna.
– De bakbinder oss. Jag kan inte hålla öppet om de inte tillåter oss att ansluta till det kommunala vattnet. Jag är beredd att själv stå för kostnaderna, säger Michael Abrahamsson.
Statens fastighetsverk bekräftar att den kommunala vattenledningen är dragen i närheten av arrendeområdet.
Varför går det inte att ansluta Morfarsstugan till det kommunala vattnet?
– Det ska inte vara några problem att få vattnet dit. Men vi kan inte göra något så länge arrendatorn sitter kvar. Som jag har förstått det så är kommunen inte nöjda med arrendatorn, eller den firman, för han har ju faktiskt stängt, säger Per Åkerfeldt, fastighetsförvaltare, SFV.
Men i en mailkonversation från 2016 skriver dåvarande tekniska chefen Mats Svensson på kommunen att ”Efter det vi mottog brevet har vi fört en dialog med SFV angående möjligheterna att ansluta Morfarsstugan till det kommunala VA-nätet och fått svaret att de motsätter sig detta.”
– Jag ser det som att arrendeförhållandet uppenbarligen inte fungerar, jag tycker att det faller där. Man måste ta hänsyn till det, säger Per Åkerfeldt.
Han ifrågasätter att Michael Abrahamson har renoverat för miljonbelopp och menar att det handlar om några hundra tusen.
Vaxholms stad kan inte svara på frågan vilken myndighet det är som inte har velat ansluta Morfarsstugan till det kommunala vattnet
– Grundfrågan gäller att han inte följer avtalets öppettider. Hur diskussionen har sett ut kring vattnet vet inte jag. Det här ärendet har pågått långt innan min tid här. Vi vill bara ha ett trevligt bad, säger Alexander Wahlstedt, teknisk chef sedan 2017.
Han kan inte svara på frågan varför kommunen arrenderar ut mark de inte har rätt att arrendera ut. Varför arrendet är avgiftsfritt tror Alexander Wahlstedt har att göra med att arrendatorn har stort ansvar och sköter om området själv.
– Någonstans har det skett en miss när man har skrivit det här avtalet, det är olyckligt. Nu får vi försöka att göra någonting bra av den här situationen. Vi behöver i dialog med SFV ta fram ett nytt avtal och se över vilka som kan tänkas bedriva verksamhet framöver, säger han.
– Kommunen och fastighetsverket beter sig som skithögar, det känns som att de har lurat oss medvetet från första stund, säger Michael Abrahamsson som menar att han inte tänker godta uppsägningen av kontraktet.