
Holger Karlsson börjar varje morgon med att kratta tång i en halvtimme. Han bor på ön Yxlan utanför Norrtälje och ser att mängden blåstång som driver iland ökar.
– Man vill ju kunna använda sin strand. Det går inte om det är fullt med tång långt ut, säger han.
På många ställen i Stockholms skärgård har vattenkvalitén förbättrats och ljuset från solen når nu längre ner i vattnet än tidigare, förklarar forskare på Östersjöcentrum. Detta har lett till att blåstången, som behöver solljus för att leva, kan växa på större djup. Med större yta att växa på behöver tångäggen inte konkurrera lika mycket om plats på klipporna och resultatet blir mer tång i Östersjön. Men också mer tång som kan lossna och driva iland.
– Det är ett positivt och naturligt tecken, säger Lena Kautsky från Östersjöcentrum, vid Stockholms universitet.
Men Holger Karlsson på Yxlan är inte odelat positiv.
– Det är ju trevligt att vattenkvalitén har förbättrats, men det innebär extra jobb, säger han och fortsätter:
– Det verkar bli mer och mer för varje år. Vi får upp massa tång på ständerna varje dygn.
Holger Karlsson kollar tångläget flera gånger per dygn. När han har krattat upp blåstången kör han iväg den i skottkärra för att sedan odla potatis i tången.
Även Lennart Jansson boende vid Grundet, Vagnsunda, Yxlan krattar blåstång dagligen så att den lilla badstranden vid byallmänningen kan hållas fri från tång.
Både han och Holger Karlsson är överens om att det i grunden är positivt att Östersjöns förbättrade vattenkvalitet ger ökande nyproduktion av tång. Även om det ger dem mycket krattningjobb.
– Man får väl se det som nyttig motion, säger Holger och skrattar.
Är det mycket tång på stranden betyder det att det finns mycket tång i vattnet. Att tång lossnar och driver iland sker i stort sett varje gång det blåser eller stormar, förklarar man på Östersjöcentrum.
Även sug och svall från fartyg kan bidra till att fler tångruskor rycks loss från klipporna. Under juli-augusti är mängden på stränderna extra stor, eftersom de stora blåsorna, förökningstopparna, på blåstången är uppsvällda då och gör att den flyter bra.
Den som vill veta mer om tång kan besöka Lena Kautskys tångblogg: www.tangbloggen.com
Text: Klara Svedäng, praktikant