
Jari Tammi genomför just nu en unik ensamsimning på 276 km genom Stockholms ytterskärgård. Han har tält och all utrustning med sig på två små flottar och navigerar med hjälp av en GPS fäst vid hans öra.
Tammi, 62 år, startade vid Oaxen 10 juni och ska gå i mål i Öregrund 10 juli. Simningen är uppdelad på tre gånger tre kilometer per dag, totalt nio kilometer om dagen i 30 dagar.
Då och då bestämmer sig människor för att simma långt i öppet vatten. Då har de normalt följebåt och sover i en säng på nätterna. Jari Tammis simtur liknar mer en långdistansvandring.
– Det är inte simningen som tär på mig, det är att packa upp och packa ner all utrustning, säger Jari Tammi.
– Att få på och av våtdräkten och sätta upp min lägerplats tar sex timmar om dagen.
För att få plats med mat, vatten och alla prylar använder sig Jari Tammi av två flottar. En flotte klarar 15 kilo, men Jari Tammis packning, inklusive mat och dryck, ligger över 20.
Rutten är lagd efter var skärgårdshandlarna finns så Tammi kan fylla på med dricksvatten och det som fattas i förnödenheter. Han kommer även att plocka upp förnödenheter som han skickat i förväg till affärerna.
Jari Tammi simmade som ungdom och har även tävlat en del i vuxen ålder, men började med simning i öppet vatten på allvar när han flyttade till Las Palmas 2016.
Idén till den här ”swim trek”, som han kallar det, fick han på grund av Covid-19.
– Den växte fram under höst och vinter när simhallarna stängde, och jag tappade formen, säger han.
I Las Palmas arrangerar Jari Tammi träningsläger för folk som vill simma i havet. Han jobbar också som fastighetsmäklare. Nu vill han lansera swim trek och ta med spanska turister till den svenska skärgården.
Men den här typen av turer är inget för den som tycker om att simma bröstsim i en varm pool. När Jari Tammi just startat från Yttre Gården utanför Nynäshamn slog vågorna omkull hans flottar och han förlorade alla vätskeflaskor.
GPSen ger honom kursen genom att en elektronisk röst korrigerar med ”korrigera kurs klockan elva” eller ”korrigera kurs klockan ett”, men den talar inte om för honom vad han möter längs färdvägen.
– Lyckligtvis är det inte så många båtar ute ännu, men snart måste jag börja titta upp oftare och se vad som finns runt mig, säger Jari Tammi.
Han har kontrollerat när de stora färjorna anländer och avgår, men hade inte riktigt koll på rutterna vid Nynäshamn.
– Jag hade missat Polenfärjans färdväg, säger Jari Tammi. Då kom hjärnspökena – man hör motorljudet, men vågar inte titta upp…
Trots riskerna och påfrestningarna tror Jari Tammi att swim trek kommer att växa nästa år.
– Folk som gillar att simma i öppet vatten kan göra fantastiska helgturer mellan öarna, säger han.