Det kokar bland Skärgårdsstiftelsens hyresgäster på Utö. Efter att stiftelsen sagt upp det rådande avtal som reglerar hyreshöjningar, är nu många som hyr fritidshusen rädda att tvingas flytta. Vissa av dem har bott i husen varje sommar i över ett halvt sekel.
Ett 50-tal personer hyr idag Skärgårdsstiftelsens fritidshus på Utö. Hyran har sedan 1974 reglerats genom en förhandlingsordning med en lokal hyresgästförening, UGF, Utö gruvområdes förening. Men nu har Skärgårdsstiftelsen sagt upp avtalet, vilket gör att de till skillnad från tidigare har möjlighet att sätta de priser de själva vill. De boende är nu oroliga för att hyrorna kommer att chockhöjas.
– Man säger upp en förhandlingsordning som fungerar, där vi senaste 10-12 åren gått med på mycket större hyreshöjningar än vad som till exempel hänt i Stockholms innerstad. Det finns en stor oro för vilka hyresnivåer som stiftelsen kommer att ta ut framöver, säger Stefan Lidbrink, som sitter i UGF:s styrelse.
Lena Nyberg, vd på Skärgårdsstiftelsen säger att hon tycker förhandlingarna har fungerat bra, men att de vill ha större frihet i hyressättningen.
– När ett fritidshus blir tomt så vill vi kunna höja hyran, det vill vi inte förhandla med UGF om.
Enligt de boende finns en felaktig föreställning om att bostäderna skulle vara exklusiva med låga hyror. Istället menar de att bostäderna ofta har en väldigt låg standard, många saknar exempelvis varmvatten och toalett.
– En del säger till mig att 3 600 i månaden för 70 kvadratmeter på Utö är billigt. Jag betalar 12 månader om året men jag kan bara vara där ett halvår sedan stängs vattnet av. Jag har en skyldighet att måla om invändigt och utvändigt, tapetsera, slipa golv och fixa fönster. Jag betalar sotning, el och sopavgifter. Jag skulle inte säga att det är billigt om man räknar in den totala kostnaden för boendet, säger Stefan Lidbrink.
Lena Nyberg håller inte alls med om att hyrorna skulle vara höga.
– När vi testade att utannonsera ett hyresobjekt var folk beredda att betala tre gånger mer än den förhandlade hyran. Det visar att vi tar för låg hyra.
En annan föreställning som boende ibland stöter på är att de som hyr husen skulle vara välbeställda.
– Jag är livrädd för vad som kan hända. Jag är ensamstående med tre barn, för mig skulle det inte fungera med en hyreshöjning, säger Jeanette Qvennerstedt, vars familj bott i huset sedan 1951.
Lena Nyberg säger att det inte nödvändigtvis blir hyreshöjningar för alla bostäder.
– Vi måste gå igenom objekt för objekt.
Skärgårdsstiftelsens ordförande Gustav Hemming säger att i den ekonomiska situation Skärgårdsstiftelsen befinner sig idag så kan man inte prioritera fritidsboende.
– Vi vänder på alla stenar. Ska jag få loss pengar till Skärgårdsstiftelsen från landstinget då måste vi visa hur professionella vi är och hur väl vi tar vara på våra resurser. Det är en enig styrelse som står bakom detta.
Att vissa kanske måste flytta från husen beklagar Lena Nyberg.
– Jag förstår att vissa har hela sitt hjärta i det hus där de har sommarstället, men det är inte vårt uppdrag att fortsatt förse familjerna med ett privilegium.
Den som eventuellt inte har råd att bo kvar menar Lena Nyberg har ändå möjlighet att vara i skärgården.
– Skärgårdsstiftelsen erbjuder folk med tunn plånbok möjlighet att på campingplatser tälta och bo billigt i skärgården.