
Boende på Tranholmen har i tio år kämpat för en förbättrad kvällstrafik till ön. För att visa det akuta behovet har nu ett antal boende med Mikael Sjöbeck i spetsen gått beslutat att själva, provisoriskt försöka finansiera en extra kvällstur på onsdagar och torsdagar.
– Vi vill på det här viset visa att färjan är viktig. Vi ligger bara en sjömil från Ropsten och knutpunkten in till Stockholm där många av oss som bor här ute jobbar.
I dagsläget går den sista båten 18.30. Såna är inte kraven på folk som jobbar idag menar Mikael Sjöbeck.
– Du kan bli av med jobbet om du inte kan vara flexibel, därav angelägenheten. Ska man använda kollektivtrafiken måste den fungera med jobbet. Kan man inte åka hem med den sista båten, tar man inte heller en första på morgonen utan kör med egen båt och bil. Båtplatser är också problematiskt att få ha för pendlare enligt ordningsreglerna vid Stockholms idrottsförvaltnings bryggor.
I flera år har de boende försökt uppmärksamma Waxholmsbolaget på behovet av utökade kvällsturer men inte upplevt att de fått något gehör.
Mikael Sjöbeck hittade en öppning i tidtabellen som skulle göra det möjligt för en extra tur på kvällen.
– I och med att det inte hänt någonting på tio år, behövde någon ta saken i egna händer. Jag kontaktade rederiet som driver färjan efter den senaste upphandlingen och frågade om det var möjligt att införa en extra kvällstur och vad det skulle kosta. Efter fyra månader kom de tillbaka och sa att det skulle vara möjligt och gav oss en prislapp.
På trafikförvaltningen säger man sig vara medveten om att önskemålet finns och har funnits under en längre tid.
– Att köra extraturer är ingenting som ryms i vår budget. Vi kör så mycket båttrafik vi kan med de pengar vi har. Ska vi köra en extra tur till Tranholmen måste vi sannolikt dra ner någon annanstans. Vi ska självklart titta på möjligheter att omfördela trafiken, men det är politiken som bestämmer vilken ekonomi vi har, säger Claes Keisu presskommunikatör på trafikförvaltningen.
I dagsläget har ett 50-tal hushåll gått in med egna pengar för att provisoriskt finansiera kvällsturer två kvällar i veckan.
– Vi har inte råd att betala det här för alltid, men min målsättning är att vi ska ha en kvällstur som går från början av oktober till december. Man måste ha kontinuitet för att folk ska lära sig. Det tar tid att bygga upp ett behov eftersom man har ägnat de senaste 20 år sen åt att bygga bort behovet.
Istället har de boende försökt anpassa sig med privata lösningar.
– Jag som bott här ute i 15 år har grejat alla mina extra båtar och vet var jag ska parkera om jag måste och kunnat stå i olika köer. Men nu när ön exploderar med inflyttning har de nya inte en chans.
När insamlingen gjordes offentlig fick man ihop nästan 100 underskriver på en halv dag.
– Det är ingen som har kunna göra den lösningen under 15 år, nu gör vi det här på riktigt och går runt de normala uppställda kanalerna. Vi gör det på vårat sätt och vi gör det tydligt.