
Framtiden för porslinsmuseet står högt på agendan för hembygdsföreningen Gustavsbergs vänner. Viktig är också övergången från bruksort till förort, och hur minnet av forna tider ska föras vidare.
Att bevara och föra vidare historien, fotografierna och berättelserna om det gamla Gustavsberg är sedan 27 år tillbaka idén med föreningen Gustavsbergs vänner som i förra veckan höll årsmöte.
Den gamla bruksorten var länge präglad av porslinsfabriken, som tillverkade både sanitets-, konst- och nyttoporslin, vilket gav samhället en särskild prägel. Föreningens ordförande Christer Hedberg säger:
– Man var en självständig enhet tidigare. Klarade sysselsättning, matförsörjning och boende och var helt enkelt oberoende. I dag jobbar folk i Stockholm, pendlar härifrån, vilket gör Värmdö till vilken förort som helst och skapar ett annat sätt att leva, säger han och fortsätter:
– Det märks i samhället, man får andra konsumtionsvanor exempelvis. Och det är inget fel i det, en naturlig utveckling. Men det är viktigt att komma ihåg sina rötter.
Föreningen bildades som en reaktion på förändringarna i Gustavsberg, bland annat på fabriksområdet, vilket påverkade samhället. Innan 1980 var fabriken helt dominerande för samhällsutvecklingen. Bland annat såg fabriksledningen till att det blev bostäder och butiker för arbetarna. Men förändringarna engagerade invånarna som ville vårda kulturarvet från bruksortstiden.
I dag sker en ständig dialog mellan föreningen, kommunen och byggföretag. I hetluften ligger just nu porslinsmuseet. Ägarna, Värmdö kommun, vill flytta för att kunna sälja byggnaden. Att diskussionens vågor går heta beror på att museet huserar i det gamla torkhuset, fabrikens äldsta byggnad.
– Vi försöker medverka till en dialog. Det är viktigt att använda det gamla huset, men jag är rädd för att ekonomiska intressen kommer att gå först för kommunen, säger Christer Hedberg. I huvudsak tycker vi att museet, som har en dominerande ställning med en mycket fin samling, riskerar att hamna i skymundan på fabriksområdet om det flyttas. Vi förknippar mycket av produktionen i Gustavsberg till det som finns på museet, då är det viktigt att det har en framtida roll.
Under årsmötet i förra veckan utsågs sedvanligt även årets Gustavsbergare. Titeln gick till Gustavsbergs blåsorkester, som fyller 150 år i år, och som föreningen vill värna och stimulera till att fortsätta sitt värv.