Testa ditt brunnsdricksvatten så fort som möjligt. Den uppmaningen kommer från Österåkers kommun som befarar att många brunnar på Ljusterö innehåller höga halter av bly, arsenik, uran och radon.
– Vid riktigt höga halter är det farligt, då kan man få direkta problem.
I förra veckan fick drygt 900 fastighetsägare med enskild brunn på Ljusterö brev från kommunen med uppmaningen att omgående testa sitt vatten. Anledningen är att en sammanställning av tidigare vattenprovtagningar som kommunen nyligen gjort, från 1998 till i dag, visar att det finns risk för höga halter av radon, arsenik, bly och uran i vattnet i delar av kommunen. Det kan även förekomma nickel, kadmium, zink och koppar i mindre utsträckning.
– Det går som ett band tvärs hela kommunen från Svartgarn, över Furusundsleden, över Ljusterö och Östra Lagnö där vi hittar liknande testresultat, säger Melissa Feldtmann, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Österåkers kommun.
Kommunen har rådgivningsansvar för varje enskild brunnsägare och målet med brevet är att få folk att provta sina brunnar:
Finns naturligt i berggrunden
– Vi har lagt till en särskild rekommendation till att få fastighetsägarna att göra en utökad provtagning av tungmetaller så snart som möjligt. Breven skickades ut i torsdags förra veckan och redan under fredagen kom många samtal, säger Melissa Feldtmann.
För att provtagningarna ska genomföras så smidigt som möjligt finns provflaskor att hämta både på kommunhuset i Åkersberga samt vid turistinformationen på Ljusterö torg.
Ämnena förekommer naturligt i berggrunden och finns därför även i grundvattnet. Hur farligt vattnet är att dricka beror på halterna och hur vattnet används.
– Det vi vill nu är att de som har fått brevet tar prover så fort som möjligt för att utesluta att de har för höga halter av något av dessa ämnen i sina brunnar. Men vi råder egentligen alla med egen brunn i kommunen att kontrollera om de har tungmetaller i sitt vatten.
Och om man har det?
– Har man för höga halter bly eller arsenik ska man inte dricka eller laga mat i vattnet till dess att man har lyckats åtgärda sitt vatten. I enstaka fall där brunnarna har extrema halter råder vi föräldrarna att inte låta barnen duscha, bada och borsta tänderna i vattnet eftersom det kan räcka med ett par klunkar för att överskrida lågriskvärdet för barn, säger Melissa Feldtmann som även uppmanar dem som har radon i vattnet att vädra varje gång man badar, duschar eller diskar inomhus.
FAKTA/GIFTER I VATTEN
- Arsenik – kan ge allvarliga effekter om man utsätts för det tillfälligt och/eller under lång tid. Livsmedel och vatten är största källorna till att utsättas för arsenik. Största hälsorisken är olika former av cancer. Kan även påverka utvecklingen av nervsystemet och immunförsvaret. Foster och små barn är särskilt känsliga.
- Bly - livsmedel och dricksvatten är de viktigaste exponeringskällorna. Blyförgiftning ger oklara symptom som trötthet och dålig aptit, och kan även skada nervsystemet.
- Radon – ökar risken för lungcancer då radonet avgår till luften.
- Uran – kan påverka njurarnas funktion