
Proven för båtintyg ska från och med nu bara kunna genomföras på ett fåtal platser i Sverige. Nu protesterar lokala utbildare och examinatorer och anmäler Nämnden för båtlivsutbildning till Konkurrensverket.
De mindre utbildarna och examinatorerna är kritiska till att proven för förarbevis, kustskepparintyg och andra navigationsintyg från och med första februari i år sköts av några få, större företag och organisationer och att det inte skett någon upphandling av tjänsten innan Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) – som är ansvarig för båtutbildningarna i Sverige – tog beslutet.
Nu har sexton mindre utbildningsföretag överklagat NFBs beslut till Konkurrensverket.
– När några få aktörer får ensamrätt på proverna anser vi att det rör sig om kartellbildning, säger Magnus Bjellqvist, som driver utbildningsföretaget Sjölotsen i Stockholm.
I skrivelsen till Konkurrensverket uppskattar de klagande att det sammanlagda värdet av NFBs avtal med de som nu ansvarar för proverna överstiger 6,5 miljoner kronor per år.
– Det är en stor del av marknaden som nu reserveras företag för de som fått avtalen, säger Magnus Bjellqvist.
Lars Hedberg driver Runmarö Navigationsgrupp:
– De flesta elever vill ha utbildning och examina i samma paket, säger han och fortsätter:
– Risken finns att de nu väljer bort oss lokala utbildare.
Runmarö Navigationsgrupp utbildar normalt cirka 30-40 elever om året för olika båtintyg. Tidigare skedde både lektioner och prov på Runmarö. Nu måste eleverna beställa ett digitalt prov från NFB och sedan åka in till Stockholm för att öppna och genomföra provet.
NFB skriver på sin hemsida att proven nu kan skrivas på lika villkor oavsett var man väljer att genomföra dem.
Men Lars Hedberg menar att eleverna möjligheten till rättvis bedömning snarare försämras:
– Vi känner våra elever och kan se brister och stötta inför provet, säger han och fortsätter:
– Klarar de sig inte kan vi göra ett nytt prov inom en vecka. Den flexibiliteten finns inte vid de nya centrala proven.
Magnus Bjellqvist utbildar cirka 600 elever om året.
– Minst 20–30 företag som i dag arbetar med navigationsutbildning riskerar att förlora sina investeringar och tvingas avveckla sin verksamhet, säger han och fortsätter:
– Det kommer göra att antalet utbildade båtförare på sjön kommer minska, vilket kommer påverka sjösäkerheten negativt.
Innan första februari fanns det 110 examinatorer på drygt 60 orter runt om i Sverige.
FAKTA
• NFBs nya prov består av digitala flervalsfrågor som automaträttas. Sju olika utbildningsföretag och organisationer ska sköta examinationerna runt om i landet:
• Medborgarskolan, Svenska Kryssarklubben, Navigationsgruppen, Sjöskolan på Beckholmen, Sjöskolan Göteborg, Sjöskolan Stocksund och Sjösportskolan kommer från och med nu att hålls i proven för båtintyg.
”Centrala prov höjer standarden”
Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) tillbakavisar kritiken mot det nys systemet för examinering och menar att protesterna främst handlar om pengar.
”Att övergången till digitala prov kan väcka missnöje hos vissa personer är inte så konstigt. Femtio procent av kostnaden för ett intygsprov har historiskt utgjort ersättningen till förhörsförrättarna,” skriver Anders Jonasson på kansliet för Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) i ett mejl till Skärgården.
”När det gäller de utbildare och förhörsförrättare som du refererar till så handlar det totalt om ett 15-tal personer, främst i Stockholmsområdet, enligt den information som jag fått från Magnus Bjellqvist på Sjölotsen. Cirka tio av dem har varit förhörsförrättare hos NFB, och flera av dem har dragit in mellan 100 – 300 000 kronor per år på att hålla NFB:s intygsprov. Jag har förståelse för att missnöje kan uppstå när de intäkterna försvinner.
Men nu är det ett fåtal, större företag som tjänar de pengarna. Är det mer rättvist?
– 2025 är ett testår för den nya provformen. Dörren är inte stängd för att ta in fler aktörer, men vi måste först lansera den nya provlösningen och sedan utvärdera hur allt fungerar.
Ett problem med det gamla testsystemet var enligt Anders Jonasson att förhörsförrättarna skapade sina egna prov och proven inte höll en enhetlig standard.
”En större genomgång av exempelskrivningar för cirka fem år sedan gav vid handen ett det var en enorm skillnad i kvalitet på proven,” skriver han.
Anders Jonasson skriver också att NFB haft problem med att proven spridits och varit kända hos både utbildare och allmänhet.
Enligt NFB ska det gå att hålla utbildning och prov på samma plats, även i det nya systemet:
”Det finns ingenting som hindrar att man kommer överens med en av NFB:s samarbetspartners som sedan skickar ut en skrivningsvakt till den aktuella utbildaren,” skriver Anders Jonasson.
Förtydligande 12/2:
Efter artikeln om konflikten mellan ett antal mindre båtutbildare och Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) kring det nya systemet för examination vill NFB göra två förtydliganden:
I artikeln skriver Skärgården ”Innan första februari fanns det 110 examinatorer på drygt 60 orter runt om i Sverige.”
NFB påpekar: ”Medborgarskolan har sina lokalkontor (cirka 70 stycken), Kryssarklubben sina kretsar (14 stycken), och Seglarförbundet sina seglarskolor (cirka 100 stycken). De här aktörerna har också ett etablerat samarbete med andra föreningar, till exempel båtklubbar, vilket innebär att den geografiska täckningen utanför storstäderna blir väsentligt mycket bättre än tidigare.”
I skrivelsen till Konkurrensverket uppskattar de klagande att det sammanlagda värdet av NFBs avtal med de som nu ansvarar för proverna överstiger 6,5 miljoner kronor per år.
NFB: "Den angivna siffran är långt från verkligheten. Ett normalår har NFB intäkter från intygsproven på mellan 2,4 – 2,7 miljoner kronor. Ett år sticker ut då intäkterna låg på 4,7 miljoner kronor. Skälet till den intäktsökningen är kopplad till möjligheten att via vårt Förarintyg få ut Transportstyrelsens förarbevis för vattenskoter. Det var en engångsföreteelse.”