
Efter ett covidutbrott på Utö skola fick elever och personal uppmaningen att testa sig för smittan. Men några testkit kunde inte levereras till ön, utan istället fick ett tjugotal personer sätta sig på Waxholmsbåten och åka in till fastlandet för att testa sig.
Torsdagen den 29 april fick personalen på Utö skola information om att några elever och föräldrar testat positivt för Covid-19.
– Då kontaktade vår rektor Smittskydd Stockholm, som beslutade att skolan skulle hållas stängd i en vecka och alla elever arbeta på distans. Samtidigt skulle alla elever i årskurs 7-9, all personal och alla andra elever med symptom testa sig, berättar Peter Nord, lärare på Utö skola.
Men att testa sig visade sig vara lättare sagt än gjort. Att beställa ett hemtest, som på fastlandet vanligtvis levereras till dörren med taxi, gick inte.
– Smittskydd Stockholm informerades om problemet och försökte lösa det under veckan men misslyckades, vilket man kan tycka är lite märkligt eftersom de är högsta instansen i regionen, säger Peter Nord.
Inte heller att skicka tester med personalen från Dalarö vårdcentral, som hade ett inbokat besök på Utö, var ett alternativ.
– Det var bara blankt nej.
Istället fick ett tjugotal elever, föräldrar och personal sätta sig på Waxholmsbåten och åka in till fastlandet för att ta ett test.
– Det kändes oerhört märkligt. Nu var nästan ingen smittad, visade det sig, men det känns ju snudd på olagligt.
– Hade det varit förra våren hade jag kunnat förstå all förvirring. Men nu har pandemin pågått i ett år. Man kan tycka att rutiner ska finnas, och att få tester ut hit inte ska vara något större problem, säger Peter Nord.
Skärgården har sökt Region Stockholm.
Uppdatering 28/5:
Region Stockholm svarar på våra frågor via mejl:
Varför det inte finns någon möjlighet att skicka ut testkit till öarna i skärgården med båt?
Karolinska universitetslaboratoriet svarar:
"Det finns inte någon lämplig logistiklösning som vi har kunnat använda för boende på skärgårdsöar. Lösningen med hemtester bygger på transport via färdtjänst/taxi och då endast till öar där det finns vägförbindelse eller ”bilfärja”. Det har gjorts tester där vi använde post som logistiklösning. Tyvärr fungerade detta dåligt med mycket långa leveranstider."
Hur borde öborna i detta fall hanterat situationen, som blir lite av ett moment 22?
Smittskydd Stockholm svarar:
"Man måste särskilja situation med personer som exponerats för smitta men som inte har symtom från situation med exponerade personer som börjat utveckla symtom.
I de vägledningar som under våren 2021 tagits fram beträffande smittspårning i miljöer utanför det egna hushållet, t ex skola, beskrivs att personer som utsatts för smitta (kallas ofta för nära kontakter) men som inte har sjukdomssymtom i möjligaste mån ska arbeta hemifrån, men om detta inte är möjligt kan den asymtomatiska nära kontakten gå till arbetet eller skolan även i väntan på provsvar.
Om man inte kan arbeta hemifrån kan den asymtomatiska nära kontakten gå till arbetet även i väntan på provsvar. Vid fall på högstadium och gymnasium inklusive barn och ungdomar som deltar i fritidsaktiviteter utanför skolan rekommenderas samma hantering av nära kontakter. I väntan på provsvar rekommenderas de asymtomatiska nära kontakterna att fortsätta gå till skolan men inte delta i fritidsaktiviteter utanför skolan. Detta gällde med andra ord de nära kontakterna på skolan. Det går även att göra nödvändiga resor som i detta fall.
I det beskrivna fallet där nödvändiga resor behöver göras (gå till skolan, sjukvårdsbesök) fyller munskydden just den viktiga roll som är grunden för rekommendationen om att sådana bör användas i kollektivtrafiken: förebygga smittspridning från individer som kan ha infekterats men ännu ej utvecklat symtom. Återigen, vid minsta symtom ska man inte resa med kollektivtrafik!"