Sedan den första augusti har boende och turister på bland annat Grinda, Vaxholm och i Gustavsberg kunnat njuta av hemlagade franska galetter och crêpes ombord på båten Madam Flod Boat. Franske Nathan Nuzzo och hans ungerska flickvän Enikö tog ledigt från sina jobb för att testa detta nya koncept på skärgårdsöarna.
Matiga galetter och söta crêpes, med färska råvaror och mycket smör, alla tillagade i båtens lilla kök och serverade ombord på båten som har plats för elva sittande gäster. Crêpebåten har snabbt blivit ett populärt nytt inslag på de ställen hon besökt under sensommaren. Nathan Nuzzo tyckte att det fanns behov av ett alternativ till det vanliga matutbudet på öarna.
– På skärgårdskrogarna är det hela tiden toast Skagen och liknande rätter som dessutom är väldigt dyra. Det är samma överallt och det är inte så mycket färskvaror. Allt som vi serverar har tillagats ombord på båten och alla ingredienser är färska – här finns inget fryst, inget på burk, och absolut ingen nutella – vi gör vår egen chokladsås, säger han stolt.
Nuzzos intresse för matlagning och det franska köket kom naturligt med uppväxten i Frankrike. Idén om att starta en egen krogbåt har funnits länge men det var först nu i augusti som projektet bokstavligen kunde sjösättas.
– Sedan mitten av maj har jag försökt att hitta en båt för att köra crêperiet ombord. I mitten av juli hittade jag till slut rätt båt i Borlänge – som har har lite Amsterdamstil, berättar han.
Nathan och hans flickvän tog ledigt från sina arbeten för att utvärdera konceptet under augusti och första veckan i september. De har besökt ett antal öar och platser såsom Artipelag, Grinda, Bullandö och Vaxholm men eftersom de kom igång så sent på säsongen har de inte hunnit åka så långt ut i skärgården än. Det planerar de dock att göra under 2019 då responsen varit över förväntan.
– Det är så många som varit nyfikna på oss och glada att vi kom till deras ö och skapade något nytt.
Men trots populariteten hos gästerna är det inte alla som uppskattat att crêpebåten plötsligt dykt upp på öarna. De har blivit avhysta från flera bryggor där krogägarna retat sig på den nya uppstickaren. Nathan tycker dock inte att de utgör någon konkurrent till de befintliga restaurangerna.
– Jag vet hur stor omsättning man kan ha på en riktig krog, eftersom jag driver en i Göteborg, men det vi gör här går inte att jämföra. Det är mer en rolig grej för oss.
Han tycker att krögare som inte vill ha dem där tänker lite kortsiktigt.
– Vi stannar ju inte länge på samma plats utan åker runt i hela skärgården. Vår verksamhet kan ju faktiskt gynna turismen på ön och få folk att återvända. Alla vinner på att det finns ett bredare och mer levande utbud, säger Nathan Nuzzo och hälsar:
Goda crêpes åt folket, vi ses nästa sommar!