
Efter att planerna på modernistiska femvåningshus i betong på Lyngsåsa på Dalarö totalsågats förra året, har nu en ny detaljplan utarbetats. I stort sett följer den det motförslag som en grupp Dalaröbor presenterade under samrådstiden.
– Jag ser det som en framgång att visa att man kan bygga på ett sätt som knyter an till byggtraditionen och bykänslan på Dalarö, säger Elise Claeson, en av grundarna av nätverket Dalarös vänner, som startade protesterna mot betonghusen.
Idag består fastigheten av en huvudbyggnad och flera mindre hus. Även om planförslaget mycket följer motförslaget, så finns en hel del skillnader som fortfarande väcker viss oro.
– Det är som om tomten närmast huvudhuset blir privat och tillgången till stranden går längs västra sidan. Vi hade som förslag att hela fastigheten skulle vara tillgänglig för allmänheten. Det ska vara ett område där man kan gå in, inget gated community som man har i USA, säger Elise Claeson.
Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge, tycker farhågan är obefogad.
– Vi har säkrat allmänhetens tillgång till vattnet och tagit rejält med mark längs vattnet. Marken inne på området blir kvartersmark, hur tillgängligt de boende gör den är upp till dem.
Vid sidan om detaljplanen finns ett kvalitetsprogram. Det ingår i ett exploateringsavtal med markägaren som mer i detalj reglerar hur området kommer att se ut. Elise Claeson tror att avtalet kommer att diskuteras framöver.
– Många kommer att kräva att en hänvisning till kvalitetsprogrammet ska skrivas in i detaljplanen, men kommunen vill ha det som ett separat avtal. Det innebär att avtalet kan upphöra om markägaren säljer fastigheten. Det viktiga är därför att få in så mycket som möjligt i detaljplanen.
Peter Olevik Dunder säger att han förstår problemet, men att det inte är en enkel balansgång.
– Det bör finnas generella skyddsbestämmelser i detaljplanen, men är den extremt detaljerad så riskerar man att binda ris åt sin egen rygg i nästa läge. Folk ska bo länge på platsen och kommer att vilja göra förändringar. Hur de ska se ut är svårt att svara på idag.
Förslaget är nu ute för granskning. Mindre justeringar kan göras, men enligt Peter Olevik Dunder är det troligtvis det lagda förslaget som kommer att gå vidare till antagande.
– Vi ska få in synpunkter även nu. Allt är inte hugget i sten, men jag tycker vi tagit stora kliv framåt. De allra flesta verkar intresserade av att göra det här bra.
Historik/Lyngsåsa
• 2006 köper Dalaröudde fastighets AB Lyngsåsa av Frälsningsarmén. Ett förslag till detaljplaneändring av området togs fram.
• I februari 2012 gav kommunstyrelsen i Haninge stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta den nya detaljplanen för Lyngsåsa. Den bestod bland annat av ett antal femvåningshus i betong.
• 22 oktober – 19 november 2012 var planen föremål för samråd med berörda myndigheter, fastighetsägare och boende. 37 yttranden kring planen inkom då. Nätverket Dalarös vänner skickade in en
alternativ detaljplan med lägre byggnader i trä och 34 lägenheter istället för 50.
• I februari förra året beslöt stadsbyggnadsnämnden att omarbeta förslaget. En ny detaljplan togs fram, till stor del baserad på förslaget från Dalarös vänner. Planen finns nu ute för granskning på
Haninge kommuns hemsida och i Tullhuset på Dalarö.
• Kommunstyrelsen väntas anta planen under hösten/vintern 2014. Preliminär byggstart sker tidigast 2015. Ungefärlig byggtid uppges till 3 år.