
Fritidsbåtarna släppte ut 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten år 2019. Samtidigt efterlyser båtägare lägre priser och bättre tillgänglighet på miljövänligare bränslealternativ.
Transportstyrelsen har släppt en rapport baserad på 1 500 båtägares svar om sina båtar, dess motorer, hur mycket de körs och på vilket bränsle. Utifrån svaren har sedan det årliga utsläppet för 2019 räknats fram. Den visar att bensinmotorer står för ungefär 6o procent av koldioxidutsläppen. Äldre tvåtaktsmotorer med gammal förgasarteknik står för 65 procent av utsläppen av kolväten, trots att dessa motorer endast utgör 18 procent av det totala antalet motorer. Dessa släpper ut en tredjedel av bränslet oförbränt i vattnet
– Det här ger en god uppfattning om utsläppens omfattning, även om det handlar om beräkningar. Med tanke på det växande båtintresset under pandemin kan man tänka sig att utsläppen har ökat under 2020, säger Lina Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen.
Hon menar att de helst ser att de gamla tvåtaktarna med gammal förgasarteknik byts ut och att båtägare väljer grönare bränsle.
I undersökningen svarar flera båtägare att de gärna tankar miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Alkylatbensin kostar omkring 4-5 kronor mer per liter än vanlig bensin och finns på några få sjömackar i Stockholms skärgård. Det miljövänliga dieselbränslet HVO100 finns endast på ett ställe – Dyvik Marina, och kostar omkring en krona mer än fossil diesel.
– Vi önskar att vi inte vore ensamma, säger ägaren Patric Borén, som satsade på HVO100 till förra säsongen.
Företaget Point har genomfört undersökningen på uppdrag av Transportstyrelsen med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten.