Förskolan Båten som huserat i tillfälliga baracker som saknat bygglov sedan fyra år, stängs och barnen flyttas till andra förskolor. Bakgrunden är enligt kommunen besparingar. ”Slösaktigt” och en påföljd av Norrbergsexploateringen, menar kritiker.
– Det handlar bara om pengar och inte om barnens bästa, säger föräldern Anna Jansson.
På måndagen i förra veckan var över 20 föräldrar representerade på kommunhuset för att ta emot beskedet om att förskolan Båten i Johannesbergsparken ska stängas vid årsskiftet. De riktar skarp kritik mot kommunen och menar att stängningen strider mot barnkonventionen. Flera av barnen har redan skolats in på mer än en förskola, då kommunen stängde förskolan Äppelgården. Mindre än två veckor innan fick de reda på planerna.
– Det känns som att de gör det så fort så att alla inte hänger med. Pedagogerna fick veta det en dag innan. Då startade jag Facebookgruppen, säger Anna Jansson.
Facebookgruppen Rädda Förskolan Båten skapade också en namninsamling, men föräldrarna menar att kommunen redan hade bestämt sig.
Kort efter mötet fick föräldrarna ett brev där det framgår att Båten kan stängas tidigare, om man hittar allvarliga brister med lokalerna, och att de ska försöka hålla ihop grupperna. Föräldrarna medger att fasaden har mögel men oroar sig över att de unika åldersblandade barngrupperna på Båten kommer splittras och att pedagogerna byts ut.
– Och vi som skolar in småsyskon i höst, ska vi göra om det i januari igen? säger Anna Jansson.
Barn- och utbildningsnämnden redovisar ett underskott på 1,4 miljoner, som enligt kritiker kunnat undvikas om inte kommunen ”slösaktigt” rivit Norrberget och byggt andra tillfälliga lösningar för skolor och förskolor, exempelvis Blynäsviken. Genom att stänga Båten görs en besparing på omkring en miljon. Det ogiltiga bygglovet är bara ett av skälen menar utbildningschef Ulrika Strandberg.
– Det finns fler platser än förskolebarn i kommunen, förskolan Båtens bygglov är inte beviljat, kommunens förskolor går med underskott och lokalerna där Båtens verksamhet bedrivs är bristfälliga, säger hon.
Alla barnen ska få platser på Vaxön och Kullön, menar Ulrika Strandberg, men Anna Jansson menar att närhetsprincipen kan innebära att hon, som bor relativt nära Blynäsviken, kommer få ta sina barn till Resarö för att barnen i Vaxholm annars skulle få resa ännu längre.
– Varför flytta alla till Blynäs? Den är också tillfällig, den kanske också stänger. Många saknar också körkort.
– Oavsett var du bor är det inga långa sträckor att ta sig i kommunen. Det kan bli längre för några och det kan även bli så att några inte får sitt förstahandsval. Ekonomin framöver utmanar oss och vi har ett ansvar att hushålla med kommunens resurser och i möjligaste mån se till helheten och allas bästa, säger Ulrika Strandberg.
Vaxholms stad skriver i sina handlingar att bygglovet går ut 2021, trots att det löpte ut redan 2016. En ny ansökan om förlängning lämnades in, men något beslut togs aldrig. Att istället ändra detaljplanen för att få ett permanent bygglov är en lång process.
– Även ett nytt tillfälligt bygglov har utmaningar eftersom förlängda tillfälliga bygglov förutsätter att det planeras och finns en annan permanent plats för verksamheten, säger Michael Baumgarten (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Josefine Sälstrand