Från ett dåligt utgångsläge, till ett ännu sämre. Så kommenterar näringslivsstrategen i Vaxholm den senaste näringslivsrankningen, där bland annat betyget över tjänstemännens inställning har sjunkit. Efter att ha noterat bristerna med kommunledningen väljer han nu att säga upp sig, efter bara två år.
Det sammanfattande betyget om företagsklimatet i kommunen är 3, alltså godtagbart, visar undersökningen gjord av Svenskt näringsliv. Kommunen hamnar på plats 90 av Sveriges 290 kommuner och klättrar uppåt jämfört med tidigare år.
Men vad som däremot har försämrats är betyget på tjänstemännens attityder till företagande. Där hamnar Vaxholm bland de 80 sämsta kommunerna i landet.
– Där har vi tappat, från ett dåligt utgångsläge till ett ännu sämre, säger kommunens näringslivsstrateg Kenneth Filipsson.
När rapporten kom tog han upp frågan med politikerna i näringslivsberedningen:
– Betyget är inte bra och jag tycker att de ska känna till att det är en anledning att jobba lite mer med det, säger han.
Men efter mötet valde Kenneth Filipsson att säga upp sig, efter bara två år på posten som näringslivsstrateg. Mer exakt vad som framkom under mötet vill han inte säga:
– Det är en politisk beredning så det vill jag inte gå in på, en intern historia om hur jag tycker vi ska tackla problemet. Som näringslivsstrateg tycker jag resultatet är allvarligt, och det är det som det handlar om.
Hur bör kommunen bemöta det låga betyget?
– Nu kommer du in på varför jag efter två år väljer att sluta, något som jag inte vill ta i tidningen. Det är en intern fråga att jag slutar, nu får andra ta vid. Kommer folk inte överens så är det bästa att gå vidare. Men jag hade tänkt stanna längre än två år, ja.
Oppositionens företrädare Kathrine Angelo Lindqvist (S) sitter i näringslivsberedningen och har en bild av vad som gått snett i kommunens kontakt med företagarna:
– Det är tydligt att de inte förmår att få förvaltningen med på tåget. Vi har gjort ganska mycket för näringslivet, bland annat tagit fram ett strategidokument, men just här är det uppenbart att vi inte kommer någonstans, säger hon.
Hon menar att det behövs en näringslivschef på ledningsnivå:
– Som har hela förvaltningen till sitt förfogande, en ledare som kan sätta upp mål och ange vilka steg som måste tas för att nå dit. I dag är det ingen som driver processen och därför får vi det här resultatet.
Kommunchef Marie Wiklund vill invänta den slutliga rapporten som kommer i maj innan hon drar några långtgående analyser, men säger:
– Vi har gjort några aktiva beslut för att stärka näringslivsfrågorna som att inrätta en näringslivsstrateg och en strategi. Det är en stärkning som har gjorts de sista åren, säger Marie Wiklund.
Att den nuvarande näringslivsstrategen valt att sluta vill hon dock inte kommentera.
Är näringslivsrankingen en känslig fråga att kritisera?