
Varje vecka samlas drygt 60 Nacka- och Värmdöbor i åldern 45 till 85 år för veckans höjdpunkt, seniordansen. En aktivitet som de alla är övertygade om förlänger livet. Inte minst för att det är så roligt att träffa andra.
I drygt tio år har seniordansen på Värmdö jobbat för att hålla invånarna unga. Dansen är en ideell verksamhet, löst sammanhållen, dit alla är väl-komna. Enda kravet är enligt dansledaren Lennart Karlsson:
– Att man kan skillnaden mellan höger och vänster, och att man kan gå rakt fram och samtidigt räkna till åtta, säger han, medan han pustar ut efter dagens friskvårdspass på dansgolvet.
Seniordansen hålls varje onsdag förmiddag och torsdag kväll i Värmdö bygdegård, och lockar folk ända från Nacka, Stavsnäs, Gustavsberg, Djurö och Vindö. Även om det finns skiftarbetande personer i 45-50-årsåldern på dansgolvet den här vardagsförmiddagen, är det vanligast med dansare i pensionsåldern. En av dem är Ulf Johansson, som passerat 75-årsstrecket med den äran:
– Jag har dansat sedan tonåren. Den här veckan blir det fyra dagars dans, eftersom jag dansar både linedance och gammeldans, och på torsdag kommer dragspelsgillet hit så då passar jag också på att dansa, säger han och försöker förklarar dansens storhet:
– Det är mycket för att träffa gamla bekanta och ha roligt, så jag tar chansen så ofta det bara går och så länge man orkar, säger Ulf Johansson.
Dagens dansgolv är fyllt av cirka 30 dansare, varav ett fåtal är helt färska, medan de flesta har dansat i flera år. En av veteranerna är Kristina Österlund, som har varit med och dansat seniordans sedan starten för tio år sedan:
– Jag dansar för att det är så bra för mig. Jag har parkinsons, och dansen är väldigt bra mot sjukdomen eftersom det gör mig mindre stel. Jag dansar även gammeldans för säkerhets skull, säger Kristina Österlund och skrattar.
Pausen är slut och ur högtalarna kommer åter medryckande toner. Under de 1,5 timme som dansen håller på dansas både zigenarpolka, flamländsk dans, israelisk bröllopsdans och en tysk patrona bavaria. Musik och danser från hela världen alltså, med anpassade rörelser där djupa knäböj och alltför höga händer är bortplockade. Allt startade under 1960- och 1970-talen då en tysk professor samlade in folkliga danser från Europa, koreograferade dem och kallade dem gemenskapsdans.
– Traditionellt sett är den här åldersklassen van vid pardans, och det fångas upp i seniordansen, förklarar dansledaren Lennart Karlsson som själv har haft en stroke och därför är nöjd med att numera enbart visa hur de olika rörelserna ser ut.
– Vänsterbenet hänger inte med så bra längre, så det räcker gott med att visa, säger han.
Värmdö seniordansare har valt ut ett antal enkla folkliga danser från olika länder, som antingen dansas i tradition eller har koreograferats. Danserna dansas både parvis och som cirkeldans.
Seniordansen kräver inte att dansarna har bra motion, däremot får de motion som bonus. En av dagens nybörjare är Monika Svedberg vars stegräknare redan är uppe i 5200 steg. En vanlig dag är siktet inställt på 10 000 steg, och klockan är ännu bara elva. En positiv överraskning:
– Det känns som väldigt bra motion, plus att även hjärnan får arbeta vilket är viktigt i vår ålder. Sedan blir man glad av att röra sig till musiken. Den är väldigt medryckande, säger Monika Svedberg som efter det första testet i dag troligen kommer att fortsätta seniordansa.
Deltagarna passar på att dricka mycket vatten i pauserna, för även om tempot inte ser högt ut så är dansen jobbigare än vad man kan tro. Och att det är nyttigt att dansa håller alla jag frågar med om:
– Jag har problem i vänster knä, men det är bara nyttigt för knäet att dansa, bara det inte blir mycket vridningar, säger Lily Johansson som har dansat i tio år. Hon fortsätter:
– Det sociala är väldigt viktigt, man träffar glada människor och det är alltid något man ventilerar. Den biten har nog lika stor betydelse som själva dansen. Sedan är det roligt att alla kan vara med, säger Lily Johansson.
Forskare som har tittat på dans har bland annat sett att stresshormonerna i kroppen stabiliseras av dans, liksom att rörelsemönster och förmåga att uttrycka känslor blir mer nyanserade av dansträning. Det har även konstaterats att personer med fibromyalgi som deltog i en dansstudie upplevde minskad smärta, jämfört med dem som inte danstränade.
– Dans gör absolut något positivt för hälsan. Dels genom att man rör på sig, att man träffas och dels att man rör vid varandra, det tror jag är en viktig bit, säger Lennart Karlsson.
De dansare som bär slips i lokalen är uteslutande kvinnor. Anledningen är att det är brist på manliga dansare varför ett antal damer får rycka in i deras ställe och slipsarna signalerar att det är de som för.
Björn Blom, som är inne på sitt sjätte år med Värmdö seniordansare. När hans arbetsplats skulle flytta till Västerås nekade han att följa med och tog i stället ut tjänstepensionen. Men dagarna visade sig bli långa:
– Jag såg en affisch om att alla som var mellan 8-100 år och kunde räkna till åtta var välkomna hit, så jag ville testa på, säger Björn Blom och fortsätter:
– Jag hade aldrig dansat förut och har alltid varit feg. Men det var inte svårt att komma in i dansen. Jag har blivit väl bemött, fått många nya vänner och dansen gör mig väldigt glad. Annars är det ganska tråkigt att vara pensionär. Det finns en risk att man blir en gnällig gubbe om man bara sitter själv och aldrig kommer ut. Här har vi det roligt i stället, säger Björn Blom.