
Fyra högstadieelever på Möja skola flyttas till Svartsö och tvingas nu pendla fem dagar i veckan. Föräldrarna överklagade gemensamt rektor Lena Möllerstens beslut till förvaltningsrätten men det avslogs.
– Jag har givit upp litegrann. Det är ingen som tar det på allvar, säger Kalle Sundberg.
De elever som drabbas är två sexor och två nior. Skärgården pratar med föräldrarna efter första skoldagen på Svartsö. Kalle Sundberg fick mycket lite information men skjutsade sin dotter till taxibåten som gick 6.55 från Möjaström, tidigare än hon normalt går upp. Det innebär drygt 15 timmars restid i veckan. Föräldrarna har fått veta att deras barn kan bli avhysta från båten om de nu inte ansöker om skolskjuts.
– Eftersom rektorn hävdar att hon inte stängt någon del av Möja skola anser vi att barnens närmsta skola är Möja. Vill hon flytta dem till ”ett annat klassrum” är det upp till henne att söka skoltransport, inte vi som ska söka skolskjuts, säger Åsa Lindström.
På Möja har man tidigare använt fjärrundervisning som komplement, vilket har fungerat bra.
– Egentligen skulle jag inte bli upprörd om man var ärlig och sa att det kostar för mycket. De hävdar att de försökt få tag på behöriga lärare. Där hävdar vi å det bestämdaste att de inte ens försökt. Vi vet flera som erbjudit sig, som är behöriga, och inte ens fått svar från rektorn, säger Kalle Sundberg.
Även på Svartsö bedrivs delvis fjärrundervisning.
– Vi vet att personal pendlar från fastlandet och ut till Svartsö. De skulle lika gärna kunna pendla ut till Möja, säger Åsa Lindström.
Två dagar i veckan åker eleverna från både Möja och Svartsö till Djurö. Nu ska Möjaeleverna resa varje dag, för att få fler klasskamrater.
– Det är exakt lika stort elevantal som förra året, då gick det tydligen bra. De påstår att det är för barnens bästa, att barnen inte vill gå på Möja. Det är ren lögn att de vantrivs på Möja, säger Kalle Sundberg.
Flera av föräldrarna har själva gått i Möja skola och vittnar om sammanhållningen som påverkas när eleverna splittras.
– Det gör mycket för det sociala livet för de små barnen på Möja. De blir av med sina äldre kompisar. Här spelar lågstadiet fotboll med högstadiet.
Föräldrarna lämnade i våras ett förslag om att dela upp högstadiets undervisning mellan Möja, som har bättre lokaler, som ny idrottshall och fin trä- och metallslöjdssal, och Svartsö som har fler högstadieelever.
– Man kunde nyttja båda ställena på bästa sätt. Men sedan fick vi beskedet, säger Åsa Lindström.
Föräldrarna har tidigare föreslagit att man låter lärare pendla till Möja, istället för att barnen ska åka till Djurö. Förra läsåret var det en lärare som kom ut till Möja från Djurö en dag i veckan.
– Men så långa arbetsdagar kan man inte tvinga någon att jobba. Men barnen kan man låta ha hur långa dagar som helst, säger Kalle Sundberg.
Farhågan är att flytten av högstadiet blir permanent, åtföljt av att allt yngre barn också flyttas.
– Politikerna har sagt att det är en kärnö där bristande elevunderlag inte ska göra att den stänger. Skolan har meddelat att de nästa läsår planerar att eleverna ska åka till Djurö redan från årskurs fyra, säger Kalle Sundberg.
Föräldragruppen menar att ingen kommer bosätta sig på Möja under premissen att högstadiet kanske öppnar igen.
– Som det är idag måste du flytta härifrån när du slutar grundskolan. Hur påverkar det om du måste flytta när du börjar sexan? Det finns ingen framtid för Möja om det inte finns några barnfamiljer. Det handlar långt ifrån bara om de här fyra barnen. Vi har försökt få både skolledning och politiker att förstå det, säger Åsa Lindström.
Rektorn: ”Skolan finns och kommer att finnas kvar”
Inför läsåret 2019/2020 tog rektorn för Värmdö skärgårdsskola beslutet att flytta högstadieeleverna på Möja till Svartsö.
– De är så få, fyra stycken och sådan spridning i ålder att jag bedömer att vi inte kan ge dem den utbildning de har rätt till på Möja det här läsåret, säger rektor Lena Möllersten.
Möja skola ingår i Värmdö skärgårdsskola som består av fyra enheter: Möja, Svartsö, Runmarö och Djurö. Förra året hade de som då gick i åttan på Möja undervisning med sina klasskamrater i nian.
– Då kan man se dem som en grupp. Men vi kan inte uppfylla delar av skollagen med den gruppen.
Eleverna och föräldrarna upplever att ingen lyssnar på dem när de säger att de är nöjda med Möja skola och fjärrundervisningen, tycker du att deras synpunkter har tagits i beaktning?
– Eleverna säger i så fall en sak till oss och något annat till dig. Vi har trivselenkäter där de uttrycker en nöjdhet över att ha fler klasskamrater. Inte över transporten. Men de tycker inte om att ha för mycket fjärrundervisning.
Lena Möllersten har tittat på alternativet att låta Svartsöeleverna resa till Möja.
– Det var det enda förslaget vårdnadshavarna kom med när vi bjöd in till dialog. Det blev en ännu mer orimlig lösning att fler elever från Svartsö och öar runtomkring skulle pendla.
Enligt skollagen får man ha fjärrundervisning i moderna språk och hemspråk, men skärgårdsskolorna har deltagit i ett nationellt försök där fler ämnen ingår.
– Det ska komma en ny lagrådsremiss och jag gör allt jag kan för att sprida kunskap om glesbygdsskolornas behov så att eleverna på öarna ska få en likvärdig utbildning med hjälp av fjärrundervisning när lärare och andra lösningar saknas.
Med så få elever kan en göra skillnad i statistiken. Nu har en elev i nian flyttat till Möja men räknas enligt föräldrarna inte in.
– Den eleven kunde först inte beredas plats på Djurö. Men vi fick en plats precis vid skolstart och samtidigt valde en av de andra Möjaeleverna att flytta till en annan skola. Så summan är densamma.
Rektorn kan tänka sig omvärdera beslutet om Möja har fler elever.
– Jag ser det omvända scenariot om några år, det finns fler yngre barn på Möja än Svartsö.
Möjaborna menar att detta i förlängningen leder till en avfolkning av ön. Men rektorn vidhåller att yngre elever inte kommer flyttas och att skolan inte kommer läggas ner.
– Skolan finns och kommer att finnas kvar. Jag är mer bekymrad om att rubriker skapas som gör att folk tror att vi lagt ner en skola.
Har ni försökt anställa behöriga lärare ?
– Ja, självklart. Vi hade få sökande och ingen lämplig. Vi jobbar gärna med överåriga lärare, om de är bra.
Hur ska eleverna ta sig till båten, de har fått mycket bristfällig information?
– Så fort man söker skolskjuts som man bör göra om man inte ska skjutsa sina barn själv får man detaljerad information.
Lena Möllersten vill inte göra skillnad på skolskjuts- och transport.
– Kommunen betalar oavsett om det är via skolan eller inte. Det viktigaste är att vi är skyldiga våra barn en rättmätig undervisning med så bra förutsättningar som möjligt. Vi gynnar barnen om vi samarbetar mellan skola och hem.
Har ni tänkt på att dagarna blir väldigt långa?
– Ja, det ligger i minusskålen. Alla de andra sakerna i plusskålen.
Fotnot: Enligt förvaltningsrättens ställningstagande är rektorns beslut fattat med hänvisning till skollagens 2 kapitel §10 och går därför inte att överklaga. Beslutet från förvaltningsrätten går däremot att överklaga till kammarrätten.