
Rauha och Rudolf Karlsson ville bygg en liten bastu på sin fritidsfastighet. Kommunen sa ja, men länsstyrelsen tog tre år på sig för beslut. Nu stämmer paret staten för den långa väntan.
Stämningen sker med hjälp av Centrum för Rättvisa. Om paret vinner målet kan det bli vägledande för många andra.
– Det är förskräckligt. Det är en väldigt lång tid att vänta på ett beslut. Det är också förfärligt att man under flera år inte får veta något om hur det går med ärendet heller, säger Rauha Karlsson.
Hon och makens tanke var att flytta en bastu till ett nytt hus för att få fler sovplatser till sina barn och barnbarn.
Vallentuna kommun beviljade strandskyddsdispens i juli 2016. En månad senare bestämde sig länsstyrelsen i Stockholm för att granska kommunens beslut genom en så kallad överprövning.
Därefter hörde paret Karlsson inget från länsstyrelsen förrän i mitten av förra året.
– De kontaktade oss och ville ha en mejladress, sedan kom de och tog några bilder, säger Rauha Karlsson.
Ett halvt år senare kom beslutet från länsstyrelsen: nej till dispens.
Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för Rättvisa:
– Vi tycker det är en viktig rättssäkerhetsfråga att beslut som människor är beroende av inte får ta för lång tid. En myndighet kan inte ta tre år på sig för att fatta beslut i ett sådant här ärende.
När Justitieombudsmannen (JO) gjorde en inspektion hos länsstyrelsens i maj 2019 fann JO att det låg ett par hundra ärenden på hög. Många av de äldsta pågående ärendena stod helt stilla.
Trots två tidigare granskningar och kritik från JO hade länsstyrelsen inte lyckats korta handläggningen av strandskyddsdispenser.
I vissa fall var handläggningstiderna längre än tre år.
– Andra länsstyrelser avgör liknande ärenden på två månader, säger Rikard Samuelsson.
Helena Remnerud, enhetschef på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm, beklagar att handläggningstiderna varit för långa i vissa ärenden:
– Det beror bland annat på att vi genomfört en omorganisation och haft en hög personalomsättning, säger hon.
– Vi har också ett ganska stort antal ärenden som kommer in. Det har också kommit en del domar som gör att vi blir restriktivare i vår bedömning, vilket gör att vi tar in fler ärenden till prövning.
JO har kritiserat länsstyrelsen flera gånger de senaste åren för de långa handläggningstiderna – när kommer länsstyrelsen ifatt?
– Vi är en statlig myndighet, vi har inte obegränsat med pengar, men nu har vi jobbat ner balanserna något.
För Rauha och Rudolf Karlsson återstår nu väntan på att Stockholms tingsrätt ska avgöra deras stämningsansökan mot staten. De har begärt ett ideellt skadestånd på 30 000 kronor.
Själva strandskyddsdispensen är överklagad till Mark- och miljödomstolen, där den legat i ett halvt år.
– Det vore ändå trevligt med en bastu till slut, säger Rauha Karlsson.