
Göran Danielsson och Lennart Åsell tycker att efterlevnaden av toatömningsförbudet går för långsamt. Därför har de lanserat en tjänst där de tömmer din båttoalett åt dig.
– Det måste bli lättare att göra rätt, säger Göran Danielsson.
2015 trädde det nya förbudet om tömning av båttoaletter i havet i kraft. Sedan dess har det inkommit många rapporter om trasiga och svårbelägna tömningsstationer.
– Folk vill göra rätt, men det är fortfarande för svårt. Man ger upp när stationen inte fungerar eller ligger för långt bort och tömmer i havet ändå. Man ser sig som en enskild individ och inte till hela bilden, säger Göran Danielsson, som tillsammans med Lennart Åsell är initiativtagare till Danell Båtmiljö.
Som managementkonsulter inom bland annat logistik sökte de praktiska lösningar. När de förstod att befintliga tömningsstationer inte skulle räcka till om alla verkligen tömde rätt, fick de en idé: att erbjuda båttoatömning som en tjänst.
– Det som tar tid är att varje båt ska lägga till vid tömningsstationen. Ofta strular det, många kanske inte vet exakt hur man gör. Det blir en flaskhals under tre hektiska timmar på söndag eftermiddag då alla kommer in i hamnen och ska tömma samtidigt. Vi kan däremot tömma när som helst, alla veckans dagar.
Idén är enkel. Båtägaren lämnar sin båt i hemmahamnen med full toatank. Danells ribbåt med stor septiktank och pump kommer ombord under veckan och tömmer toatanken utan att ägaren behöver vara på plats. 15 båtars tankar ryms i tömningsbåten. Därefter töms avfallet i den ordinarie stationen – en process som tar 10-15 minuter. 150 kronor per tömning kostar tjänsten.
Hur har responsen varit?
– Hittills för låg eftersom folk inte känner till vår tjänst! Man behöver se hur det funkar. Bäst respons har vi haft hos de yngre som kanske är mer vana att köpa servicetjänster, samt hos kvinnor. Äldre män har kanske fortfarande en “kan själv”-attityd, säger Göran Danielsson med glimten i ögat.
Helt smärfritt har det inte varit att starta företaget, bland annat på grund av hårda krav på tillstånd från kommunen för att transportera latrin. Nu är man dock igång med en båt och tre anställda som erbjuder toatömning i Dalarö båtklubb och gästhamn, som också aktivt har stöttat tömningstjänsten. Framtidsplanerna sträcker sig dock långt mycket längre än så.
– Visionen är – förutom att få ett renare vatten såklart – att kunna ha upp till 15-25 båtar i skärgården och ett 50-tal i hela landet. Tar det fart och på sikt är ett 100-tal toatömningsbåtar ingen omöjlighet. Men då måste folk ta sitt ansvar och tömma rätt.