
– Om vi ska ha ett skärgårdsråd måste det kunna fattas beslut som blir verkställda och finansierade. Det säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.
I Norrtälje kommuns skärgårdsråd träffas öarnas representanter och kommunens företrädare, tillika rådets ordförande, Lotta Lindblad Söderman (M) flera gånger om året. I rådet diskuteras aktuella frågor som berör Norrtälje skärgård men alla är inte nöjda med hur rådet fungerar. Kritikerna menar att rådets slutsatser samlas i protokoll som läggs ut på nätet men därefter händer inget. Varken kommunens politiker eller tjänstemän tycks läsa protokollen varför rådets slutsatser inte leder till beslut.
Lotta Lindblad Söderman och Bino Drummond avfärdar inte kritiken.
– Det är helt rätt. Kommunen har inte lyckats leverera, säger Bino Drummond.
Varför läser inte tjänstemän och politiker protokollen?
– Vi tittar på dem men jag tror att vi inte alltid tagit till oss hur komplext det faktiskt är att bo och leva i skärgården. Idag försvinner protokollen någonstans på vägen eller så säger någon tjänsteman ”nej, vi har inte pengar till det där”, säger Bino Drummond.
Lotta Lindblad Söderman påpekar att rådets protokoll inte bara innehåller önskelistor och information utan även bra förslag som borde tas tillvara.
– Så var det till exempel med skolskjutsfrågan. Där kom föräldrarna in med bra förslag men de beaktade man inte, säger hon.
Bino Drummond menar att han gärna, tillsammans med Lotta, tar ansvar för skärgårdsfrågorna och driver dem i kommunstyrelsen.
– Ska vi ha kvar skärgårdsrådet under nästa mandatperiod måste det reformeras. Det ska kunna fatta beslut som blir verkställda och som finansieras. Skärgårdsrådet måste bli exekutivt så det blir lite verkstad, säger han.
Då kommunen satsar på att bli mer attraktiv för turister är det extra viktigt att satsa på skärgården, menar Lotta Lindblad Söderman.
– Till exempel måste det finnas toaletter och annan service vid replipunkterna för de som suttit på bussen i flera timmar, säger hon.
Bino Drummond är dock inte övertygad om att ett särskilt skärgårdsråd är den bästa lösningen. Dels finns redan en utvecklingsplan för landsbygd och skärgård som innehåller konkreta åtgärder. Dels anser han att skärgårdsfrågorna borde ingå som en naturlig del i kommunens dagliga rutinarbete i stället för att skötas vid sidan om.
– Det finns många olika världar i Norrtälje kommun. Behov och förutsättningar skiljer sig mycket åt beroende på var man bor. Vi kan inte ha ett särskilt råd för alla orter och har redan alldeles för många råd där det pratas väldigt mycket.