
En pandemi och en stängd butik på grannön. En nästan färdig, hemmasnickrad e-handel som kunde plockas ur sin malpåse precis vid rätt tillfälle.
Pusselbitarna föll på plats för Runmarö lanthandel som nu ser väldigt ljust på framtiden.
Många företag har drabbats hårt av coronapandemin. Andra har lyckats hitta en ny nisch i den förändrade tillvaron. När jag besöker butiken på Runmarö har man tidigare på morgonen skickat iväg ett trettiotal matkassar med Waxholms-båten åt Nämdöhållet.
– Vi började planera för en e-handel redan 2018. Eftersom vi inte ligger nere vid vattnet så når vi ju inte båtfolket, därför var tanken att göra ett litet upphämtningsställe så folk kunde beställa på nätet och sen komma och hämta. Men sedan hamnade det projektet lite i malpåse, berättar Calle Hamacher, ägare till Runmarö lanthandel.
Men när coronan slog till och många isolerade sig i sina fritidshus blev det brådis.
– Vi började få en massa handskrivna lappar och plockade ihop varor och ställde ut på baksidan. Men det blev lite krångligt, så då tänkte jag att nu slår vi på den där e-handeln.
E-handeln hade Calle Hamacher själv snickrat ihop utifrån en webbutikslösning. Den var först på engelska och inga bilder fanns, men alla produkter var inlagda och den funkade.
– Vi tänkte att några enstaka kommer att nappa, men den blev jättestor på en gång och har bara blivit större. Vi marknadsför den inte och har till och med försökt dölja den från Google, berättar han.
Det var inte bara pandemins förtjänst – en annan faktor som bidragit till det explosionsartade intresset är att Guns Livs på närbelägna Nämdö nu har stängt för renovering. Samtidigt kunde man få loss lite extra personal som blivit permitterad från annat håll.
– Det blev lite som den perfekta stormen för oss, där alla pusselbitar föll på plats samtidigt.
Nu står e-handeln för mer än 50 procent av omsättningen i butiken och så sent som igår ringde en handlare från Sälen som fått nys om succén för att höra sig för om Runmarös framgångsrecept.
– Jättekul! Även om jag inte riktigt vet om jag kan hjälpa till med mitt hemmabygge, skrattar Calle Hamacher.
Runmarö lanthandel har funnits sedan 1982, efter att butiken nere i Styrsvik stängt ett par år tidigare. Under butikens första dryga 30 år hade den i princip samma ägare, därefter ett par snabba ägarbyten innan Calle Hamacher tog över 2012. Att han var kvick på e-handelspucken är nog ingen slump, med tanke på hans bakgrund inom IT-branschen. Bland annat har han varit med och utvecklat internet i Sverige och utformat regler för .se-domänen.
– Men efter ett tag ledsnade jag på branschen och flyttade till Thailand och drev en massa rörelser där, bland annat gjorde jag webbsidor till svenska skolor. Jag har fortfarande kvar mitt webbsideföretag. Jag har alltid hållit min IT-bakgrund vid liv, oavsett vad jag gjort.
Efter tio år i Thailand flyttade han hem igen och började fundera på att förverkliga sin dröm om att driva en liten lanthandel någonstans.
– Då ringde pappa och sa att butiken på Runmarö var till salu. Mina föräldrar skaffade sommarstuga här samtidigt som jag föddes, så hela min barndom har jag vistats här. Det var perfekt att ta över en handel på ett ställe där man inte var en främling.
Under de första två-tre åren var det snurrigt, berättar Calle Hamacher, som hade svårt att bedöma hur mycket av allt som skulle köpas in.
– Alla varor var slut hela tiden. Men sen hade jag tur och fick en anställd som lärde mig att inte vara rädd för att beställa för mycket. Att det är lagret man ska fylla på, inte hyllorna. Efter den enkla lektionen hände något och sedan dess har det gått spikrakt uppåt och bara blivit roligare.
Första sommaren hade han tre sommarjobbare i butiken, utöver honom själv och hans fru. I fjol var de totalt 20.
– Jag förstår inte hur vi klarade oss innan, skrattar han.
Även vintertid har han fått öka bemanningen rejält. En normal lågsäsong är det en anställd. Idag är det fem, varav tre uteslutande jobbar med att packa beställningar. Varje order tar en mantimme att plocka och kontrollera.
– Vi börjar få in en bra rutin nu, som ett löpande band. Det var mer rörigt i somras när allt var nytt.
Roligast med jobbet som lanthandlare är att ständigt få vara innovativ och hitta på nya saker, menar Calle Hamacher.
– Så fort det blir rutin så ändrar vi på något. Möblerar om, tar in andra varor, börjar laga mat och sälja. Vi förnyar oss hela tiden. Jag vet inte hur många gånger vi sagt att nu är det sista gången vi gör en stor investering. Men sen kommer nästa år och så säger vi att “vore det inte kul att ha solceller på taket”?
De största utmaningarna, som för de flesta av de året-runt-öppna ö-butikerna, är att få styr på transporterna och att klara av de drastiska säsongsvariationerna. Under högsäsongen tre veckor i juli omsätter Runmarö lanthandel ungefär lika mycket som en av de större livsmedelsbutikerna inne i stan. Men eftersom man tillhör Handlar’n-kedjan, vilket är anpassat för den mindre butiken under lågsäsong, blir det ibland problem att skala upp när det behövs beställas varor på pallar.
– Att vara en del av en kedja är ett måste, annars blir det för dyra inköpspriser. Men vi håller nog på att växa ur Handlar’n.
Till kommande sommar hoppas Calle Hamacher på att kunna hålla liv i e-handeln.
– Kan vi hålla fast i den kundkrets vi har nu så är jag jätteglad, det har gjort att vi kan hålla ett stort sortiment under vintern och ha flera öbor anställda.
Hur ser framtiden på längre sikt ut för Runmarö lanthandel?
– Jag tror den kan vara jätteljus. Men det hänger på att vi får fler att flytta hit och bli bofasta. Runmarö har alla förutsättningar för det, men då krävs att det till exempel finns skola, säger Calle Hamacher, som själv engagerat sig i det stundande politiska beslutet om nedläggningen av högstadierna i Värmdös skärgårdsskolor.
– De större öarna behöver man se på som riktiga samhällen. Det är inte någon pittoresk liten kobbe vi bor på.