Sedan i måndags är allt svenskt laxfiske förbjudet i Östersjön. Dagens kvotsystem är i stöpsleven och till nästa år ändras reglerna. Samtidigt konstaterar yrkesfiskare att sälen fortsätter att orsaka fisken och fisket stora skador.
Laxfisket i Bottenhavet stoppades i måndags då områdets årskvot om 7 500 laxar nästan är uppfiskat. Det var det sista av de 32 delområdena som stängdes och förbud mot riktat laxfiske gäller nu för yrkesfisket från Öresund till Bottenviken.
Samtidigt konstaterar fiskaren Rune Wikström från Möja att sälen fångar avsevärt mycket mer lax än vad yrkesfisket gör.
– Vi har mellan 50 000 – 80 000 sälar i Östersjön. Tar de bara varsin lax har de tagit dubbla svenska kvoten. Fast det är alltid yrkesfisket som får lida och regelverket är utformat så att vad man än gör så blir det fel, säger han.
Rune Wikström påpekar att sälen även fiskar ut andra arter som abborre, sik och strömming och att han märkt av en allmän nedgång av bestånden i år.
– Jag har fiskat strömming i hela mitt liv men aldrig varit med om att det varit så tomt som det är nu, säger han och fortsätter:
– Snart är det väl lika sällsynt att få en fisk som att se en tumlare i Östersjön.
Martin Ridgren, utredare i fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten bekräftar det Wikström säger om sälen.
– Jag är helt säker på att sälarna äter mer än vad yrkesfisket fångar, säger han.
Myndigheten har fått regeringens uppdrag att se över laxförvaltningen och ett färdigt förslag är snart klart.
– Att bara reglera fisket med kvoten så här är inte optimalt och vi ska ta fram ett system som fungerar bättre till nästa år. Vi har bland annat flaggat för att titta på system med en mer individuell fördelning av fisket, säger Martin Ridgren.
Rune Wikström menar att en större avskjutning av sälen vore önskvärt men säger:
– Nu har det gått så långt att man måste skjuta 7 000 sälar om året för att stammen ska ligga kvar på samma nivå som vi är uppe i. Sälen ökar med 10 procent om året och det skulle krävas att vi skjuter minst 10 000 om året för att den ska börja minska.