
En app och en sensor som kommunicerar både med den enskilde båtägaren och andra båtägare i nätverket. Det hoppas nystartade Seagrid ska bli början på en digital båtsamverkan mot brott.
Båten ligger förtöjd i hamnen. Sent på kvällen får du ett meddelande i din mobil från appen som är uppkopplad mot en sensor att din båt rör sig onormalt mycket.
Kort därefter får du information från samma app att båten lämnat hamnen.
Samtidigt får de andra medlemmarna i båtklubben – som alla är sammankopplade via en basenhet i klubbhuset – en varning om onormal aktivitet i hamnen.
Ungefär så är Seagrids nya båtlarm tänkt att fungera. Det påminner om den tjänst som finns på till exempel iPhone, som gör att du med hjälp av GPS kan spåra var din enhet befinner sig, men den registrerar också båtens rörelse när den är förtöjd.
Delägaren och vd:n Daniel Lovas fick idén för några år sedan när han själv blev bestulen på drevhuset till sin båtmotor, trots att han hade en GPS-tracker monterad på båten.
– Hela säsongen blev förstörd, säger han och fortsätter:
– Jag tyckte de skydd som tillverkarna erbjöd inte höll måttet.
Tillsammans med Seagrids styrelseordförande Fredrik Hällkvist, utvecklingsstudion Redmind och den finmekaniska verkstaden Deventus började han jobba på ett effektivare sätt att förhindra båtmotorstölder.
– Den stora skillnaden mellan vår teknik och befintliga lösningar är att Seagrid vill förhindra stölden i motsats till att återfinna stulet gods, säger Daniel Lovas.
Seagrids larm monteras synligt på båtens akterspegel och ska klara minst tre år utan byte av batteri, enligt Seagrid. Det kan kopplas samman med andra sensorer i ett nätverk.
Båtlarmet ska också klara av att fortsätta att fungera även om tjuvarna använder en störsändare.
– Systemet känner av störningarna och byter kanal, säger Daniel Lovas.
Utmaningen för Seagrid är att skapa ett system som lär sig skilja på guppande båt och båt som utsätts för vibrationer och onormal aktivitet.
Första steget är att gruppera larmen i A– och B-klass. A-larmen innebär att ett direkt stöldförsök av båtmotorn sker, det vill säga att båten kränger ovanligt mycket eller rör på sig från sin plats. B-larmen varnar också för onormal rörelse, men kan även vara att båten guppar i hård blåst.
– För att minska notifieringarna och falsklarmen kommer vi att köra maskininlärning på mjukvaran och koppla den till olika typer av väderdata och annat. Det går naturligtvis också att sätta larmet på paus, om man vill. Nästan alla stölder sker på nätterna, så man kanske inte behöver ha det på under konferensen dagtid, säger Daniel Lovas.
Även om larmfunktion är avstängd loggas all aktivitet i appens minne.
Daniel Lovas ser också en vidareutveckling där larmet kopplas samman med en nätverkskamera som tar en bild eller filmar vad som sker vid larmet.
Just nu testar bland annat en båtklubb i Stocksund sensor och app. Inom några veckor räknar Daniel Lovas med att introducera systemet på marknaden.
Det finns larm för båtar idag, dock inget särskilt för utombordare. Enligt Daniel Lovas ska Seagrids utombordslarm ligga ”betydligt under” vad det kostar att köpa liknande system.