
Rehema Sarebjörk tar emot blommor från Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i Region Stockholm.
Djurö vårdcentral med filialer i skärgården får bäst betyg bland regionens alla 245 vårdcentraler, när patienterna själva får tycka till.
– Vi känner våra patienter väl, säger läkaren Christian Lagerholm.
Det är extra festlig fika, med blombuketter och chokladaskar på bordet i personalrummet på Djurö vårdcentral denna måndag. Idag har Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste nationella patientenkät släppts och högst betyg bland Stockholms vårdcentraler får Djurö – hit skulle 98 procent av patienterna rekommendera andra att vända sig.
Här jobbar sammanlagt 18 läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor. Till Djurö hör fasta mottagningsfilialer på Möja, Runmarö och Sandhamn och med läkarbåten täcker man även in öar som Nämdö, Gällnö, Lådna, Svartsö, Ingmarsö och Utö.
Varför tror ni att ni är så populära bland patienterna?
– Kontinuiteten! svarar läkaren Christian Lagerholm blixtsnabbt. Han utvecklar:
– Vi har en stabil personalgrupp och vi känner våra patienter väl. Det är inte nya ansikten varje gång.
Det nickas runt bordet.
– På våra bryggmottagningar med läkarbåten jobbar också distriktssköterska och läkare tillsammans, och kan komplettera varandras kunskaper. Det är ett jätteroligt sätt att jobba och patienterna känner sig sedda, lägger enhetschef Charlotte Falkenberg till.
Med sina 4 500 listade patienter hamnar Djurö vårdcentral nära regionens målsättning om att på sikt nå Socialstyrelsens riktvärde om en allmänspecialist på 1 100 invånare, och att alla ska ha en fast läkarkontakt.
– Det är så roligt att se, att på en vårdcentral som denna där det funkar, där blir också patienterna nöjda. Effektivitet är ofta ett skällsord när man pratar vård, men just när det kommer till att ha en fast läkare så blir det effektivt på riktigt. Det avlastar också resten av vården, säger Christine Lorne (C), regionråd med ansvar för primärvårdsfrågor, som kommit för att gratulera.
Distriktssköterska Heidi Ehn Trautmann och Christine Lorne (C), som förutom att vara regionpolitiker själv också är sjuksköterska.
Christian Lagerholm instämmer:
– Har jag mottagning i Sandhamn och någon droppar förbi med en fråga så vet jag att jag hinner ta emot dem, eftersom jag känner dem. Man blir mycket effektivare och snabbare, och det blir mer lättarbetat.
Samtidigt medför jobbet på en vårdcentral i skärgården andra utmaningar, till exempel att manövrera en båt i alla sorters väder.
– Verksamheten ställer jättehöga krav och det behöver både beställare och politiker vara införstådda med, menar Charlotte Falkenberg.
Fakta / Patientenkäten 2024
- 21 286 personer har svarat på enkäten.
- 78 procent uppgav att de fått besöka sin vårdcentral inom rimlig tid, jämfört med 73 procent år 2022.
- Djurö vårdcentral med filialer i skärgården är den av regionens alla 245 vårdcentraler som får allra högst betyg. Där är 95 procent av patienterna nöjda med sin vårdcentral, 92 procent fick vård i tid och 98 procent skulle rekommendera sin vårdcentral till någon i samma situation.
- 81 procent av invånarna i Stockholmsregionen har ett bra helhetsintryck av sin vårdcentral, vilket är en förbättring med 2,2 procentenheter sedan 2021
- Patienter över 65 år är den åldersgrupp som är mest nöjda och 84 procent ger sin vårdcentral ett gott helhetsbetyg, jämfört med 74 procent i åldersgruppen 0–34 år.