Torrläggningen av Åvaån sommaren 2019 medförde skador som kan ta ett decennium att åtgärda. Naturvårdsverket har nu fått ett föreläggande att betala 300 000 kronor i fiskeavgift för att ha orsakat skadorna.
Åvaån som rinner genom Tyresta nationalpark är en av Stockholms mest skyddsvärda vattendrag. Bland annat utgör den en viktig plats för öring och nejonöga. När organisationen Sportfiskarna i juli 2019 skulle genomföra sitt årliga elfiske i ån så visade sig den vara torrlagd. Enligt John Kärki på Sportfiskarna, den som upptäckte torrläggningen, har tre generationer öringsyngel förlorats genom torrläggningen. Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson menade i samband med händelsen att skadorna på djur- och växtliv kan ta ett decennium att reparera.
Stiftelsen Tyrestaskogen, som ansvarar för skötseln av de två dammar som orsakade torrläggningen, har i en inlaga beskrivit svårigheter att efter renoveringar av dammarna 2018-2019 kalibrera den nya anläggningen, men motsätter sig påståendet att flödena understigit miniminivåerna. Länsstyrelsen menar dock att det tydligt framgått att nivåerna understigits och har utfärdar ett föreläggande mot markägaren Naturvårdsverket om en fiskeavgift på 300 000 kronor.
– Det är bra att det blir en avgift för misstaget. Våra vatten är skyddsvärda och det här visar att man inte får göra misstag om man har verksamhet kring den, säger John Kärki som tycker nivån på avgiften var rimlig.
Provfisket under sommaren 2020 bekräftade att öringsbeståndet i princip helt blivit utslaget.
– Vi fick nästan bara årsyngel och maximalt en handfull ettåringar som antingen backat ut eller överlevt i någon av pölarna.
Avgiften ska betalas till Havs- och vattenmyndigheten och användas till fiskeåtgärder i Åvaåns avrinningsområde i Tyresö.
– Vi vet inte i dagens läge hur pengarna ska användas, men man kan se över hydrologiska förhållanden eller göra optimeringar av vandringsvägar.
Naturvårdsverket har överklagat föreläggandet och begärt anstånd till 25 januari med att utveckla talan.