
Kräftgången fortsätter när det gäller djurlivet i skärgården. Det är dystra siffror som Skärgårdsstiftelsen presenterar i årets rapport Levande skärgård. Sämst går det för svärtan som ligger på lägsta nivå någonsin. Men rapporten bjöd också på ett världsrekord.
Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän och medarbetare har återigen utfört ett digert inventeringsarbete över skärgårdens djurliv. En del arter har en mycket svår situation. Antalet ejdrar har minskat något och befinner sig på en mycket låg nivå, även om minskningen inte är så dramatisk som den varit de senaste åren. Även svärtan har det svårt, den har minskat drastiskt från redan extremt låga nivåer.
– Jag är bekymrad över utveckling över många fågelarter, som ejder, svärta sjöorre och alfågel som gått ner till hälften. Rent generellt kan man acceptera upp- och nedgångar, det är fullt naturligt, men med så kraftiga nedgångar på så kort tid så måste man reagera på något sätt, säger Gunnar Hjertstrand, fältsamordnare på Skärgårdsstiftelsen.
Vad som orsakar nedgången vet forskarna inte.
– Vi hoppas på samma resultat som med havsörnarna på 60-70-talet. När man hittade orsaken till problemen gick det att vända utvecklingen. Det är drömläget, men som det nu är så har vi fler frågor än svar.
Men allt är inte nattsvart. Sillgrissla, tordmule och tobisgrissla har klarat sig bra. Havsörnsbeståndet är stabilt och ligger nu på ungefär samma nivå som på 50-talets. En död örn hittades som blev 33,5 år gammal, vilket gör den till världens äldsta för arten.
Det finns också konkreta åtgärder som man kan göra redan nu.
– Vissa arter kan man stötta, till exempel den hotade skräntärnan. Vanligtvis häckar de ett par i taget, men vi har fått en koloni i skärgården. Risken finns nu att mink kommer iland på ön. Vi har därför satt ut femton minkfällor, säger Gunnar Hjertstrand.
Kanske mindre lustigt för skärgårdsfiskare är att skarv och säl fortsatt håller höga nivåer. Runt 6000 sälar beräknas finnas i Stockholms skärgård, en ny rekordnotering.
Foto: Johan Hellström